Z románu do skutečnosti! Pokusem o vzlet lodi Albatros vyvrcholila modelářská výstava v Nové Pace

12. září 2023 07:42

Z dnes úhledného „Zbořeniště" s parkovou úpravou u Masarykova náměstí v Nové Pace se o víkendu vznesly nejen modely vrtulníků, ale uskutečnil se tu i další pokus vzletu modelu legendárního Albatrosu. Tato létající loď byla inspirována dobrodružným románem Robur Dobyvatel od spisovatele Julese Verna.

Tvůrcem dva a půl metru dlouhého a přes deset kilogramů těžkého Albatrosu je modelář Jaroslav Hrášek z Králova Dvora, který vycházel z papírového modelu z roku 1980. Původní (menší ) prototyp předtím vytvořil zručný ilustrátor a legendární tvůrce vystřihovánek hlavně pro „Abíčko“, papírový romantik Ladislav Badalec.

Speciální letecké novopacké odpoledne se uskutečnilo u příležitosti derniéry výstavy Papíroví bohatýři v Suchardově domě Městského muzea v Nové Pace.

Čtěte také

Albatros od Jaroslava Hráška dnes létá před zraky veřejnosti s pomocí vrtulí a dálkového ovládání. Ne vždycky se námořní loď vznese tak, jak by si její tvůrce přál, ale vždycky dělá, co může, aby byli natěšení diváci spokojení.

Model je osazený 38 stožáry, na každém z nich jsou dvě vrtule. Ty, když se zadaří, dokážou vytáhnout Albatros do vzduchu a na chvíli splnit sen ze světa fantazie Julese Verna.

Loď pohání elektřina, nejdéle prý podle Jaroslava Hráška vydržela ve vzduchu 42 vteřin. Nejdříve se jí nahoru vůbec nechtělo, pomohly až čtyři dodatečné vrtule instalované po páru na boky tělesa. Ty pomáhají se stabilizací a vzletem.

Albatros je ze současného měřítka tak trochu dron, manévrování s ním ale spotřebuje velké množství energie, kterou měl literární Robur nekonečné množství.

Čtěte také

„Od té doby, co mám na lodi nerezové stožáry z trubky pět krát nula celých pětadvacet milimetrů, tak mě zařízení poslouchá i po vzletu. Samozřejmě, když se zadaří. Při startu motorů každý z 38 stožárů funguje jako hřídel, protože je přímo napojený na motor, dodává nadšenec Hrášek z Modelářského klubu Králův Dvůr.

Trup Albatrosu je z lehké balzy a maximálně dvou laminátových vrstev. Pád z nízké letové hladiny tak obstojně „přežije.

Havárie se Albatrosu v Nové Pace vyhnula, protože se mu v tom horku ani moc létat nechtělo. Den před tím se totiž reprezentativně předvedl na modelářském letišti v Nesvačilech nedaleko Konopiště.

Tak dnes, i příště, přejeme nejen Albatrosu: „Příjemný let a dobré přistání!

Spustit audio

Související