Z šumavských obcí i samot sváží děti do škol ve Velharticích a Hlavňovicích školní autobus

24. březen 2022 15:36, aktualizováno

Zvyšující se ceny pohonných hmot vedou na mnoha místech k úsporám jízd. Ne všude to ale jde, a ne všude to plánují. Třeba školní autobus na Velharticku bude stále ve stejném režimu. Vozí děti do škol v Hlavňovicích a Velharticích, a zajíždí i tam, kam žádný linkový autobus nejezdí. Denně najede zhruba 160 kilometrů.

Řidič školního autobusu Tomáš Martinka vyráží na svoji trasu třikrát denně. Nejprve zamíří do Hlavňovic, kam chodí žáci od první do třetí třídy základní školy a poté do Velhartic, kde se učí děti od čtvrté po devátou třídu.

„Snažíme se kopírovat trasu linkových autobusů, nicméně samozřejmě jezdí se i tam, kam ty autobusy nejezdí. Pojedeme do Vojetic a na Pařezí, protože tam se linkový autobus neotočí. I my máme problém, abychom se tam nějakým způsobem otočili. Tam vezeme šest dětí. V zimě jsme se sem dokonce dvakrát vůbec nedostali. Pak musí děti svézt rodiče na skútrech a čtyřkolkách dolů do údolí. Pak už je rozvezeme my,“ popsal Tomáš Martinka, který je nejen řidič autobusu, ale současně i školník a topič.

Autobus vozí většinu dětí z okolních obcí

Do základní školy ve Velharticích chodí od čtvrté do deváté třídy celkem 116 žáků. Podle její ředitelky Zdeňky Knězové školní autobus vozí zhruba 89 % dětí z okolních vesnic. „Bez autobusu bychom byli úplně ztraceni, protože přiveze děti i ze samot, kam linky vůbec nezajíždí. Tady na Šumavě, bohužel existují samoty a malé vesničky, které nejsou vzájemně propojeny,“ dodala.

„Tuhle službu provozujeme pro děti bezplatně. O náklady se dělíme s obcí Hlavňovice, která platí téměř jednu třetinu, dvě třetiny kryjeme z rozpočtu obce Velhartice. Samozřejmě v poslední době rostou náklady na provoz, nicméně nic to nezmění na našem závazku vůči školám ve Velharticích a Hlavňovicích a hlavně vůči rodičům. Tuhle službu budeme provozovat i nadále,“ řekl starosta Velhartic Václav Jarošík.

A i díky školnímu autobusu chodí do obou škol aktuálně kolem 170 dětí.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio