Za deště a v rauši napříč scénami. Vybíráme z nejlepších DIY desek za rok 2023

22. prosinec 2023

Těsně před svátky už tradičně zasedne osazenstvo Špíny ke kulatému stolu, aby zhodnotilo, které nahrávky a proč nám letos nejvíc zalahodily. Žebříček bez vítězů a poražených obsahuje tři lokální a tři zahraniční kapely, ale protože jsme se pochopitelně na všem jednomyslně neshodli, přistála nám v playlistu i divoká karta od každého ze zúčastněných.

Asi nebude úplně překvapivé, že spoustu věcí už během roku zaznělo v novinkách, nicméně které kapely a projekty se nakonec propsaly do předvánočního dílu? Rok 2023 byl údajně rokem shoegazu a to se nevyhlo ani Špíně –⁠ novinku Everything is alive od Slowdive jsme točili a užívali si poctivě už od podzimu.

Podobně mocně okupovala naše uši třetí řadová deska Tomáš Palucha Rauš a novinka Gently Double A od zpěvačky a hudebnice Amelie Siby. Obě alba vyšla na plzeňském labelu Day After, který zároveň zmíněnými releasy oslavil třicet let fungování.

Zahraniční přísnotice nakonec obsadili Khanate s albem To be cruel. Už jen proto, že se velké návraty často nedaří –⁠ což naštěstí nebyl tento případ.

Které jméno reprezentovalo noisovější stranu? Jaké divoké karty jsme každý vybrali a především proč dané skladby musely v žebříčku zaznít? Kdo se nám do playlistu nedostal, ale byl aspoň zmíněn? Která česká punkovice nám letos nejvíc najela? Co zajistilo dobrou pohodu? Kdo nás letos nejvíc překvapil? A co metal? Poslechněte si celou bilanční Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.