Za krásami zapomenutých míst ve stínu Rychlebských hor

4. srpen 2023

Tajemné Rychlebské hory jsou krajem hlubokých údolí, průzračných potoků, starých hradů, zaniklých vesnic a v podzemí ukrytého bohatství.

Připravili: Miroslav Kobza, Tomáš Soldán
Natočeno: 2020

Bílá Voda na konci světa i uprostřed Evropy

Nejsevernější obcí českého Slezska je Bílá Voda, ze tří stran obklopená Polskem. Podle legendy tady už v předkřesťanských dobách bývala svatyně slovanského božstva, později přeměněná ve významné mariánské poutní místo. V roce 1709 založili v Bílé Vodě piaristický klášter, který se stal centrem vzdělanosti. A skvělou pověst měl i zdejší hudební seminář, založený roku 1733.

Slezská La Saletta jménem Travná

V sousedním údolí leží osada Travná, rozkládající se kolem prastaré stezky spojující Slezsko s kladskou zemí. I tady najdeme poutní kapli. Za jejím vznikem stojí uzdravení nemocné manželky zdejšího revírníka Veroniky Eichingerové. Mimochodem tento kus země býval tak odlehlý, že se na přilehlé Borůvkové hoře v osmdesátých letech mohli scházet vrcholní představitelé českého a polského disentu.

Javorník – sídlo biskupů i geniálních hudebníků

Z Travné je jen kousek do města Javorník, kde díky biskupovi našel dobře placené živobytí skladatel barokních komických oper a Mozartův současník Karl Ditters z Dittersdorfu.

Secesní tančírnu v Račím údolí nechal postavit kardinál Georg Kopp

Račí údolí – od secesní tančírny ke středověkým hradům

Zajímavé památky i krásnou přírodu objevíme i v nedalekém Račím údolí. I tudy vedla dávná obchodní stezka, kterou lemovaly hrady Karpień a Rychleby, opředené mnoha pověstmi. Kousek dále od horských masívů pak leží i sídlo zasvěcené kameníkům, městečko Žulová. Nad městem stojí poutní kostel na Boží hoře a v okolí najdeme mnoho zatopených lomů, výtečných ke koupání. Prostě ideální kraj na letní Výlety s Vltavou.

Spustit audio