Za stejnou práci stejná odměna. Spravedlivé mzdy má zajistit nová evropská směrnice, říká ekonomka

9. duben 2024

Neekonomické otázky, to je název knihy, v níž se ekonomka Lenka Farkačová zastavuje nad tématy, jež denně probíráme všichni. A o některých mluvila i jako host Českého rozhlasu České Budějovice. Třeba o inflaci, o tom, proč se zřejmě už nikdy ceny nevrátí před covidovou a energetickou krizi, proč dojde po přijetí eura ke zdražení a jestli spolu s tím vzrostou i naše příjmy.

S výplatami souvisí i aktuálně často zmiňovaný princip za stejnou práci stejná odměna. „Hodně se o tom mluví, protože Evropská unie pro nás nachystala novou směrnici o transparentnosti v odměňování a teď se bude postupně implementovat i do české legislativy,“ říká Lenka Farkačová.

Cílem podle ní je dosáhnout větší spravedlnosti. „Otázka hodnoty práce je pro zaměstnavatele někdy tak složitá, že zkrátka dají nějakou odměnu a neřeší se to, protože kde není žalobce, není soudce, jak se říká. A možná pak ta odměna nemusí být vždycky nastavena spravedlivě,“ vysvětluje.

Čtěte také

Nová směrnice navazuje i na to, že bychom měli mít právo vědět, jaká je odměna na obdobných pozicích. „To znamená, že nemáme právo vědět, jakou přesnou mzdu má konkrétní pan XY, ale jaké je rozhraní toho odměňování. Samozřejmě se s tím pojí i odpovědnost – pokud se jakožto zaměstnanec tuto informaci dozvím, tak bych měl vědět, k čemu ji můžu používat a k čemu naopak ne,“ upřesňuje Lenka Farkačová.

V současné době se nezřídka stává, že nově nastupující zaměstnanec dostane vyšší mzdu než stávající pracovník na stejné pozici. „Zaměstnavatelé často argumentují slovy: Za nižší plat už dneska nikoho neseženu. Pak je ale potřeba udělat i druhou věc, a na to navazuje i teoretická ekonomie, že pokud přijmeme nového zaměstnance za vyšší odměnu, tak to těm ostatním musíme dorovnat,“ apeluje ekonomka.

Další neekonomické otázky a odpovědi z rozhovoru s ekonomkou Lenkou Farkačovou si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.