Za trvalý pobyt 5 tisíc korun. Velká Hleďsebe řeší problém s úbytkem obyvatel

16. únor 2024 11:35

Staň se občanem Velké Hleďsebe – to byla výzva vedení obce u Mariánských Lázní. Každý, kdo si zažádal o trvalé bydliště, získal 5000 korun. Obec chce tímto způsobem vyřešit problém s ubývajícími obyvateli. 

Zájem byl velký. Do obce se přihlásily desítky obyvatel. „My jsme se přihlásili i se synem, takže je to celkově 10 tisíc korun. Jsem zrovna čerstvý obyvatel, jsme tady od října roku 2023. Bylo v plánu tak jako tak se přihlásit. Je fajn, že každý, kdo se přihlásí, pomůže obci. Pokud to tak někdo nevidí, škoda,“ říká pan Michal, který se přihlásil k výzvě obce.

„Cílem bylo motivovat obyvatele, kteří zde žijí a pracují, chodí na kulturní akce, využívají obecní majetek, aby si vyměnili občanku, přihlásili se k trvalému pobytu a tím navýšili rozpočet obce o 16 tisíc korun,“ uvedl nezávislý starosta Velké Hleďsebe Pavel Zteiskar.

Celkem se přihlásilo 31 lidí. „Vyplatíme 155 000 korun, do obecního rozpočtu je to příjem necelých půl milionu korun. Pokud se přihlásila celá rodina, dostala za každého člena 5 tisíc korun,“ dodal starosta.

Počet obyvatel v posledních letech v obci klesal, díky výzvě se statistika mírně zlepšila. V letošním roce ji proto Velká Hleďsebe zopakuje.

Spustit audio