Za úklid u popelnic platí královéhradecká radnice statisíce. Neukázněných občanů přibývá

9. červenec 2017

Vyhozené kusy nábytku nebo stavební suť, to jsou odpady, které na sídlištích v Hradci Králové velmi často znečištují prostor v okolí popelnic. Úklid těchto černých skládek zajišťují pro město Hradec Králové Hradecké služby a magistrát za tuto práci musí každý rok doplácet statisícové částky.

Prakticky každý den musí pracovníci Hradeckých služeb vyjíždět na některé z královéhradeckých sídlišť, aby uklidili nepořádek v okolí popelnic.

Čtěte také

Jen za loňský rok odvezli více než 100 tun odpadu, který měl skončit na sběrném dvoře, říká ředitel Hradeckých služeb Radek Sokol: „Objemově je to významné. Protože se jedná o použitý nábytek, nebo koberce, většinou stavební odpady. To je takové specifikum, že se na sídlištích rekonstruují ta bytová jádra a občané si sjednají firmu, ale většinou to skončí u popelnice. To bývá velmi často."

Likvidace tohoto odpadu zatěžuje městský rozpočet

Je to totiž služba, za kterou musí královéhradecký magistrát platit nad rámec standardní smlouvy o svozu odpadu. Jen za dopravu tohoto nepořádku na skládku zaplatilo město v loňském roce bezmála 300 tisíc korun.

Nepořádek u popelnic v Karlíně

„V loňském roce to bylo zhruba 280 tisíc. Ve srovnání s černými skládkami v okolí města v nějakých přírodních částech je to opravdu ohromná částka. Protože za tyto černé skládky platíme zhruba 33 tisíc ročně," vysvětluje za město Hradec Králové Petr Vinkář.

Nešvar odkládání opadu okolo nádob v posledních letech pozvolně roste

„Anonymita sídlišť dost roste. Řada bytů v Hradci Králové je dnes pronajatých. Díky tomu roste lhostejnost občanů k tomu, co se děje před jejich domem. Prostě dám tam ten odpad a on pro něj někdo přijede a odveze jej," popisuje současnou situaci na královéhradeckých sídlištích Radek Sokol.

Spustit audio