Zabijácké karaoke: Fincher oslavuje cynický profesionalismus, Kaurismäki lásku a Stallone coleslaw

17. listopad 2023

Čelisti tentokrát doporučují podchlazené zabijáky, finskou lásku a osmdesátkové akční umčo. Radost Alešovi, Tondovi i Tomášovi udělal David Fincher s chladným procedurálním thrillerem Zabiják, ale i génius sofistikované naivity Aki Kaurismäki a vlastně i bilancující Silvester Stallone. Obzvlášť když hoši zjistili, že by se mu klidně mohlo říkat Colesly.

„Je to čistá procedurálnošč, prosušená, podchlazená a na kost oholená,“ popisuje Aleš nový film Davida Finchera Zabiják. Michael Fassbender ve filmu hraje nájemného vraha vyznávajícího absolutní chladný profesionalismus za každých okolností. „Podle mě je to zjevná satira. Titulní zabiják pořád opakuje mantry, které znějí jak z manažerských příruček,“ moudře přikyvuje Tonda. „Finchera fascinují sociopati, ale většinou vypráví o lidech, kteří se jimi zabývají. Tentokrát nás nechal kouknout do mysli jednoho z nich. Akorát se nic nedozvíme – což je skvělý kousek,“ pochvaluje si Tomáš.

Myslí si o sobě Sly, že je umělec a básník? Komu by Aleš byl ochoten zazpívat Karaoke Blues ve finštině a komu Tonda věnuje svou novou Baladu o ptácích a hadech? Na které dvě báby nedá dopustit Šárka? Kam schoval Tomáš Její tělo? Čelisti – Slizkej had pro vaše uši.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.