Začal Týden dětské paliativní péče. Co všechno péče obsahuje a o co se paliatři snaží nejvíce?

Začal Týden dětské paliativní péče. Mnozí si ji spojují s rakovinou a rezignovaným čekáním na smrt. Jenže paliativní péče je hlavně o kvalitě života nevyléčitelně nemocného člověka a jeho rodiny. A obzvlášť v případě dětských pacientů může někdy nabrat nečekaný směr. Jako v případě dnes čtyř a půl letého Martina, kterému lékaři dávali po narození tři měsíce života.

Zuzana Čapková ukazuje video, na kterém učí malého Martina znakovat zvířata.

„Martin se narodil s kombinovaným postižením, měl narušený, mozek, mozeček a mozkový kmen. pPognóza byla, že se dožije třech měsíců,“ popisuje maminka Zuzana.

Čtěte také

Dnes je Martinovi čtyři a půl roku. První měsíce života strávil po nemocnicích, potom dva roky v Dětském centru Veská u Pardubic.

Ošetřující lékařkou malého Martina během pobytu v Dětském centru Veská byla pediatrička Barbora Červíčková.

Měl vážné srdeční obtíže, dechové obtíže, byly obtíže s krmením, byl neklidný,“ popisuje lékařka. „Paliativní péče v jeho případě znamenala mírnění obtíží, které jeho stav doprovázely,“ dodává.

Děti velice často překvapí

Zlepšení Martina bylo překvapivé. Ale ne zas tak úplně, protože v dětské paliativní péči neumíme vždy přesně prognózu předpovídat. Velice často nás děti i s velmi těžkým onemocněním překvapí a jsou tady s námi déle, než bychom předpokládali,“ uvádí paliatrička.

Maminka malého Martina vzpomíná, že se s Dětským centrem Veská rozloučil krásně – udělal pár kroků po svých. Čapkovi si přitom nebyli jistí, jestli péči o syna doma zvládnou.

„Měla jsem spoustu obav, spoustu otázek. Paní doktorka byla ta, která mi dávala odpovědi. V té době nám strašně pomohla,“ vzpomíná paní Zuzana.

Podpora a možnosti

Podpora rodiny, vysvětlování stavu dítěte a možností, které nabízí nejen medicína, ale systém celkově, je podle pediatričky Barbory Červíčkové úkolem paliativního týmu. Jeho součástí jsou vedle zdravotníků i třeba psychologové a sociální pracovníci.

Snažíme se, aby dětští pacienti byli převážně v péči jejich milující rodiny, aby byli ve svém prostředí. Proto se snažíme rozvíjet další služby, které by odlehčily rodinám.

Podle odborných odhadů potřebuje v Česku paliativní péči kolem 13000 dětí.

autoři: Iva Vokurková , agf
Spustit audio