Začala stavba další části obchvatu Frýdku-Místku, chystala se čtvrt století

26. září 2019 03:00

Až 25 tisíc aut má z centra Frýdku-Místku odvést nový obchvat. Jeho druhá část se začíná stavět právě tento týden. Více než čtyřkilometrový úsek přijde na zhruba 2 miliardy korun. Na oficiální zahájení dorazili i lidé, kteří teď bydlí u průtahu městem a tak už se nemohou obchvatu dočkat.

„Ten provoz je příšerný. Už jsme prodali babetu, protože jezdit kolem těch kamionů je nemyslitelné,“ říká jedna z obyvatelek, která se přišla na slavnostní zahájení stavby podívat. „Už se tak těšíme, až to bude. Akorát se bojíme, ať se toho dožijeme,“ dodává.

Je to už čtvrt století, co byla trasa obchvatu schválena a teprve dnes na její druhou část vjely bagry. Za extrémní délku přípravy můžou podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) mimo jiné obstrukce ekologických organizací.

„Bohužel marné obstrukce, které odložily zahájení této stavby. A znamenaly i navýšení finančních prostředků. Takže mrzí mě to, v rámci ministerstva dopravy připravujeme legislativní změny a chtěl bych, aby v co nejkratší době byl schválen i stavební zákon, který urychlí výstavbu,“ uvedl ministr.

Více než čtyři kilometry dlouhý úsek naváže na část, kterou začali dělníci stavět už loni. Po dostavbě pak z trasy dálnice D48 vedoucí do Polska zmizí poslední úsek, který procházel hustě zastavěným územím.

„Podle posledních měření by mělo městem projíždět 48 až 50 tisíc vozidel denně. Ta tranzitní doprava by se měla celá vymístit, to znamená, že nějakých 25 tisíc vozidel by mělo jezdit po obchvatu a tím by se mělo ulehčit průtahu městem, který je v současné době opravdu už nevyhovující,“ dodává frýdecko-místecký primátor Michal Pobucký (ČSSD).

Stavba této části obchvatu má být hotova v roce 2022. Její součástí je například i skoro půlkilometrový most přes řeku Morávku.

autor: iha
Spustit audio

Související