Začalo druhé kolo senátních voleb. V Olomouckém kraji senátory vybírají voliči v obvodech Prostějov a Šumperk

12. říjen 2018

Začalo druhé kolo doplňovacích senátních voleb. V Olomouckém kraji lidé volí v obvodech Prostějov a Šumperk. Rozhodnou o tom, kdo je bude v horní komoře Parlamentu ČR zastupovat následujících šest let. Volební místnosti se otevřely ve dvě hodiny odpoledne.

„Já bych chtěla voliče upozornit, že v tomto kole obdrží hlasovací lístky přímo ve volebních místnostech. Hlasovací lístky z prvního kola nelze použít, v tomto kole budou použity jiné, také mají jinou barvu. Do prvního kola byly lístky žluté, nyní budou šedé,“ vysvětluje vedoucí správního odboru šumperského magistrátu Petra Štefečková.

V tamním volebním obvodu postoupil do druhého kola senátních voleb Miroslav Adámek nominovaný hnutím ANO. Druhý v pořadí skončil stávající senátor Zdeněk Brož kandidující za KDU-ČSL a Nezávislou volbu.

„Vzhledem k tomu, že v tomto kole se budou sčítat hlasy jen pro dva kandidáty, kteří postoupili do druhého kola, věřím, že to sčítání proběhne rychleji než v případě prvního kola, takže voliči budou znát výsledky určitě v dřívějších odpoledních hodinách,“ doplňuje Petra Štefečková.

Podobně by tomu mělo být i na Prostějovsku. Tam budou voliči vybírat mezi současnou senátorkou Boženou Sekaninovou z ČSSD a nezávislou kandidátkou Jitkou Chalánkovou.

Účast ve druhém kole bývá menší

V prvním kole senátních voleb dorazilo v prostějovském volebním obvodu k urnám přibližně 43 procent voličů. Na Šumpersku jich bylo zhruba o tři procenta méně.  O druhé kolo ale bývá zájem zpravidla daleko menší, potvrzuje politolog z Univerzity Palackého v Olomouci Jakub Lysek.

„V druhém kole ta volební účast dosahuje rekordně nízkých výsledků. V těch dvou obvodech se pohybuje kolem 16 až 17 procent. Jeden z faktorů, který ovlivňuje volební účast ve druhém kole je ten, že pokud máme do druhého kola jasného favorita a víme z výsledků prvního kola, že je dominantní, tak to odradí spoustu voličů a do druhého kola vůbec nepřijdou,“ uvedl Lysek.

Dnes budou volební místnosti otevřené od 14 do 22 hodin. Hlasovat budou moct lidé i zítra, a to od 8 ráno do 14 hodin odpoledne.

Spustit audio