Začalo jarní zalesňování. Po kůrovcové kalamitě zbyly tisíce hektarů holin

29. březen 2022 10:00

Tisíce hektarů holin zbyly na Vysočině po několikaleté kůrovcové kalamitě. Nastal čas je zase osázet stromy. 

Lesníky aktuálně ale trápí nejenom vyšší cena sazenic, ale také příliš suché počasí. Pracovníků mají tentokrát dost, v oplocenkách pracují hlavně ukrajinští dělníci. Nouze není ani o sazenice, jen počasí zatím moc nepřeje.

Poblíž Telče

Sergej, který přijel pracovat z Ukrajiny do lesů poblíž Telče, hloubí benzínovým vrtákem díry pro sazenice stromků. V době kulminující kůrovcové kalamity odtud odjíždělo i tisíc kubíků dřeva denně. Jsme na rozsáhlé holině. „Tady se dává dub, na kopec směsky,“ řekl revírník František Merčák. 

Na Telečsku začali s jarním zalesňováním relativně brzy, proti zbytku Vysočiny, i když jak říká Jiří Doležal z telčské lesní správy, práce mají před sebou ještě víc než dost. „Je to asi dva, tři týdny, kdy se začalo. Máme v současné době asi 60 hektarů zalesněných. Jarní úkol je 500 hektarů, něco nás ještě čeká.“

Celá Vysočina

500 hektarů je veliká plocha, v porovnání s celou Vysočinou to ale není zase tak hodně. Lesy České republiky (LČR) plánují zalesnit plochu mnohem větší. „Máme připravených 3600 hektarů na Vysočinu. Na jaro máme asi 2000 hektarů, další plochy na podzim,“ spočítal ředitel LČR na Vysočině František Holenka. 

Se sazenicemi LČR problémy nemají. „Máme je slíbené na celý rok. Dnes máme i kapacity, jsou tady kolegové z Ukrajiny. Jediné, co vidím, je počasí, předpověď je ale příznivější, tak uvidíme.“

Kromě sucha trápí lesníky také vyšší cena sazenic. V průměru se pohybuje kolem 16 korun za kus. Jen LČR letos za zalesňování na Vysočině utratí kolem půl miliardy korun. 

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související