Začaly přijímací zkoušky na víceletá gymnázia, počet uchazečů vzrostl

17. duben 2024 09:35

V úterý 16. dubna se rozjely jednotné přijímací zkoušky na víceletá gymnázia po celé České republice. Do škol se přihlásilo přes 27 tisíc uchazečů.

Druhý termín přijímacích zkoušek na šestiletá a osmiletá gymnázia, je vypsaný na středu. Na osmiletá gymnázia se může z hlediska kapacity dostat asi polovina přihlášených, u šestiletých je to asi třetina. Zájem je meziročně vyšší, o osmiletá gymnázia se uchází asi o 500 dětí více než loni, o šestiletá meziročně asi o 400 více.

Přijímací zkoušky se skládají z testů z matematiky a češtiny, které organizuje státní organizace Cermat. Žáci devátých tříd základních škol, kteří se ucházejí o studium čtyřletých maturitních oborů, absolvovali tyto zkoušky v pátek a pondělí. Výsledek testů z matematiky i češtiny je brán z obou pokusů, a započítán je vždy ten lepší. Výsledky přijímacích zkoušek se uchazeči dozví stejně, a to 15. května.

Rodiče nemají důvěru v základní školy

Zájem o víceletá gymnázia každým rokem roste. Odborníci poukazují na několik faktorů ovlivňujících zájem o víceletá gymnázia. Mezi ně patří nedůvěra rodičů ve vzdělávání na druhém stupni základních škol, přesvědčení, že studium na gymnáziu je lepší než v základní škole, nebo obavy spojené s přijímacími zkouškami z devátých tříd.

Letos měli uchazeči možnost podat tři přihlášky místo dvou. Přihlášky mohli podávat tradiční papírovou formou, ale nově také elektronicky či papírovou formou s podporou elektronického systému.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio