Záchranná služba v Hradci Králové předvedla veřejnosti své vybavení

4. květen 2013

Záchranná služba Královéhradeckého kraje poprvé po více než dvaceti letech otevřela své zázemí pro veřejnost. Během dne otevřených dveří mohou zájemci navštívit hangár letecké záchranné služby, kde si prohlédnou například moderní dvoumotorový vrtulník EC135T2, který nese jméno Kryštof.

Záchranář Ivoš Novák zahajoval provoz letecké záchranné služby v Hradci Králové. „Byl jsem shodou okolností u prvního letu záchranné služby v Hradci, dneska je to 23 let,“ vzpomíná.

„V letním období létáme od půl sedmé do jednadvaceti hodin, v zimě zhruba od sedmé osmé, kdy se rozední, do soumraku,“ dodává Novák.

Podle něj letecká záchranná služba nejčastěji zasahuje u dopravních nehod.

„Záchranář u nás je osoba, která se podílí i na letu na místo. To znamená, že naším úkolem je pomáhat pilotovi s navigací, s komunikací. V případě, že nabereme pacienta, primárně sedáme vzadu,“ vysvětluje.

Během dne otevřených dveří mohou návštěvníci vidět jak vrtulník, který průběžně vyráží do terénu, tak i sanitní vozidla.

„Jednak jsou tu sanitní vozidla v provedení rychlé zdravotnické pomoci, což jsou větší automobily, ve kterých jsou dva záchranáři. Pak jsou tu vozidla, která převážení pacienty do nemocnic. Potom tady máme malé, takzvané rendez-vous vozidlo, kterým jezdí lékař právě k těmto posádkám,“ popisuje ředitel zdravotnické záchranné služby Jiří Mašek.

Lidé se mohou během dne dozvědět, jak má vypadat správná první pomoc, zkusit si resuscitaci.

Podle Maška záchranáři absolvují zhruba 600 až 700 letů ročně. „Pokud bych mluvil o zachráněných životech za těch 23 let, tak se budeme pohybovat u jedné pětiny, jedné čtvrtiny pacientů, takže je to pořád veliké číslo v tisících,“ vypočítává.

Den otevřených dveří byl zahájen v deset hodin, končí pak ve čtyři odpoledne.

autoři: ova , Iva Menšíková
Spustit audio