Záchytné parkoviště na Černém Mostě bude rok a půl zavřené. Vyroste tam čtyřpatrový parkovací dům

28. květen 2020

Pokud jezdíte do Prahy ze směru od Mladé Boleslavi nebo od Poděbrad, na záchytném parkovišti v Chlumecké ulici v Praze na Černém Mostě od příštího týdne nezaparkujete. Začíná tam totiž výstavba dlouho plánovaného parkovacího domu.

Praha bojuje s nedostatkem parkovacích míst dlouhodobě a současné parkoviště na Černém Mostě, kam se vejde téměř 300 aut, už kapacitně nestačilo. Nový parkovací dům, který vznikne na jeho místě, nabídne řidičům 880 míst. Naposledy můžou řidiči na parkoviště zajet v pátek a své auto musí odvézt nejpozději v sobotu. Celá stavba vyjde na zhruba 500 milionů korun. Hotovo by mělo být za rok a půl. Druhé menší záchytné parkoviště v Chlumecké ulici, které je hned vedle, zůstává otevřené.

Vzniknou i další

Co se týká velkých parkovacích domů, tak jich má Praha v plánu v příštích letech postavit celkem osm s celkovou kapacitou 5000 míst. Letos by se měl začít stavět kromě toho na Černém Mostě ještě parkovací dům v Petržílkově ulici v Nových Butovicích. Na to už má město stavební povolení. Začít by se mělo v říjnu a hotovo bude do poloviny roku 2022. Dům nabídne místa pro skoro 380 aut a část by měla být k dispozici i místním obyvatelům. Náklady na výstavbu jsou necelých 280 milionů. Se stavbou dalších šesti parkovacích domů chce pak Praha začít až v roce 2022. Vzniknou v Hostivaři, na Opatově nebo na Zličíně. Největší z nich, s kapacitou pro tisícovku aut, je podle současných plánů součástí projektu dopravního terminálu u Smíchovského nádraží.

Přibydou i menší klasická parkoviště u stanic metra, autobusů, tramvají, případně vlaků. Mají ulevit dopravě v Praze, protože řidiči na nich nechají svá auta a dál pokračují právě hromadnou dopravou. V současné době je takových míst v hlavním městě asi 20. A postupně jich bude víc. Například letos v září se začne se stavbou parkoviště pro asi 80 aut u železniční stanice v Hostivaři a ještě v tomto roce by měla Praha dokončit také parkoviště u stanice Kyje, kde bude 50 parkovacích míst. A v příštím roce se začne stavět v Satalicích, Čakovicích a Lipencích, o rok později pak v Uhříněvsi a Horních Počernicích. Pro rok 2023 je pak v plánu i záchytné parkoviště v Horních Měcholupech.

Spustit audio