Žáci II. stupně základních škol se v sedmi krajích vrací do lavic. Čeká je testování i rotační výuka

3. květen 2021

V sedmi krajích republiky s nejlepší epidemiologickou situací se dnes do škol vrací žáci druhého stupně. Čeká je antigenní testování i tzv. rotační výuka, při které se třídy střídají po týdnu ve škole a doma. Do lavic usedly i děti v Královéhradeckém kraji. V největší základní škole v Náchodě byl u toho reportér Václav Plecháček.

Připravilo vedení školy na dnešek nějaká mimořádná opatření?

Žádná mimořádná opatření škola nepřichystala. Podle ředitele to ani stavebně možné není. Učitelé ale samozřejmě budou dbát na to, aby se žáci různých tříd potkávali co nejméně.

Čtěte také

Například na obědy je vytvořený speciální rozvrh, v jídelně se setkají žáci maximálně dvou tříd. A každá bude sedět na jedné straně místnosti, na oběd mají 20 minut. Žáci různých tříd by se neměli potkávat u výdejného okénka ani potom na místě, kde se odevzdávají talíře.

Do školy tady dnes přišlo zhruba 400 žáků, z toho asi polovinu tvoří ti z šestých a osmých tříd, kteří se do lavic vrátili poprvé od poloviny října. Žáci sedmých a devátých tříd si musí ještě jeden týden počkat.

Na testování škola používá testy pomocí výtěru z kraje nosu. Žáci přišli na osmou hodinu a začali se samotestováním. Škola má zásoby testů ještě na jedno kolo.

Žáci prvního stupně základních škol se již testují pouze jednou týdně, druhý stupeň čeká testování i ve čtvrtek.

Kolik dětí, respektive jejich rodičů, v téhle škole odmítá testování a nechali si tak své děti doma?

Je to minimum. Z žáků, kteří se do školy vrátili po půl roce, odmítli testování pouze dva. Rodiče to oznámili řediteli školy písemně a škola tyto děti eviduje jako omluvené. Povinnost ale zajistit jejich vzdělání přechází na rodiče.

Čtěte také

Učitelé jednotlivých předmětů budou samozřejmě výukové materiály zveřejňovat na školním informačním portálu a budou rodičům i dětem k dispozici.

Samotní učitelé potom rozhodnou individuálně, jestli žáky ještě potřebují přezkoušet do konce školního roku. Pokud ano, pozvali by si je do školy v předem domluveném termínu.

Podle ředitele školy hodně záleží na tom, jestli se právě žáci, kteří teď do školy nepřišli, aktivně účastnili a účastní distanční výuky.

Z první stupně odmítají testování na této škole rodiče tří žáků. U nich je režim podobný. Těch, kteří odmítají testování a nošení roušek je tady v Náchodě méně, než škola původně předpokládala. Z celkového počtu 800 žáků je jich pouze 5.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.