Žáci navrhovali chytrý parkovací dům. Soutěž Talent pro firmy má přilákat k technickým oborům

29. březen 2023 07:28

Firmy trápí nedostatek zaměstnanců v technických oborech. Motivovat k jejich studiu pomáhají odborné soutěže. V Hluboké nad Vltavou představili žáci ze základních a středních škol pod vedením konstruktérů z největších jihočeských firem své návrhy chytrého parkovacího domu.

„Vytvořili jsme třípatrový parkovací dům a náš výtah postavený z Merkuru jsme zasadili přímo dovnitř, zároveň i startování auta pomocí mobilního telefonu přes wi-fi síť,“ popisuje Denis Majrich z druhého ročníku Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Českých Budějovicích.

Pomáhali i žáci základní školy v Dukelské ulici. „Scházeli jsme se u nás na střední škole. Žáci ze základky pracovali hlavně na dekoracích a doplňcích parkovacího domu, zároveň pomáhali i se stavbou,“ dodává Denis Majrich.

Kapitánem týmu byl Jan Srbený ze společnosti EGE. „Měl bych být takovým mentorem, což v tomto případě skoro ani nebylo potřeba. Kluci ze střední přišli s vlastním konceptem, takže na první schůzce jsme se domluvili, co by bylo dobré z jejich nápadů využít a kam to ještě posunout. Pak jsme se scházeli zhruba jednou za týden a studenti i žáci pracovali dost samostatně,“ vzpomíná.

Organizátorem soutěže Talent pro firmy je Jihočeská hospodářská komora. Jejím hlavním cílem je motivovat děti ke studiu technických oborů a prohloubit spolupráci s největšími jihočeskými společnostmi.

„Právě odborné soutěže, které ukazují tu techniku zábavnou formou, mohou nejen přilákat pozornost samotných dětí, ale umožní jim si práci i vyzkoušet. Na konci vždycky vidíme, že je to baví. A právě to jim ukazuje, že studovat takové obory a hledat v nich uplatnění, může být správnou volbou,“ potvrzuje předsedkyně poroty Dana Feferlová.

Jan Srbený upozorňuje, že zaměstnanci technických oborů dlouhodobě chybí. „V dnešní době chybí asi skoro všechny profese odborné škály, od inženýrů, elektrotechniků až po elektrikáře, elektromontéry. Člověka s praxí, nebo i bez praxe, který by chtěl nastoupit do firmy, není jednoduché najít,“ říká.

I proto EGE podobně jako většina dalších velkých jihočeských firem spolupracuje s několika školami, kde si vychovává budoucí pracovníky.

Čtěte také

Osmého ročníku Talentu pro firmy se zúčastnilo deset jihočeských týmů a jeden rakouský. Byli v nich vždy žáci páté třídy základních škol a studenti druhého ročníku středních škol. S návrhem parkovacího domu zvítězili studenti ze Základní školy Dukelská a Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Českých Budějovicích. Tři vítězové dostali medaile, které pomocí 3D tiskárny vyrobili žáci základní školy v Protivíně.

Díky silným ročníkům, které evidují školy v Jihočeském kraji, by se situace na trhu práce mohla v následujících letech změnit. „Jihočeským firmám se otevírá příležitost ukázat žákům a budoucím absolventům perspektivu techniky a jejího využití v praxi,“ podotýká ředitel Jihočeské hospodářské komory Luděk Keist.

Nárůst počtu školáků, kteří podávají přihlášky na střední školy, potvrzuje Jihočeský kraj. Letos eviduje celkem 16 595 přihlášek, loni jich bylo o tisíc méně. Z toho přes 12 tisíc na maturitní obory. Jak upřesnila mluvčí krajského úřadu Hana Brožková, do učebních oborů letos podali žáci celkem 4 282 přihlášek. I to je nárůst oproti předchozím letům. Každý žák má možnost podat dvě přihlášky. V příštím školním roce tak podle předpokladu nastoupí na střední školy v kraji zhruba 8 800 žáků.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související