Zájem o místa v olomouckých školkách je stále velký, nedaří se uspokojit všechny. Jak to chce město řešit?

13. únor 2024 09:21

Město Olomouc je zřizovatelem 49 mateřských škol. Zájem o místa v nich je velký. Problém umístit potomka do mateřinky mívají především rodiče dětí mladších tří let.

Vedení města chce problém řešit zřizováním dětských skupin. Fungovat by měla například v jednom z pavilonů Výstaviště Flora. „Studií jsme prověřili využití pavilonu pro dvě dětské skupiny plus se tam našlo místo ještě na malou kavárničku, která k tomu prostoru bude přiléhat s malou tělocvičnou,“ plánuje náměstek primátora Tomáš Pejpek z koalice ProOlomouc a Piráti.

Jedná se o málo využívaný pavilon H Výstaviště Flora. Kapacita školek je sice zhruba o 500 míst vyšší, než je počet obsazených míst, disproporce je ale mimo jiné daná legislativou pro přijímání dětí mladších tří let.

Vedení školek nejsou motivované brát děti mladší tří let 

„Každé dítě, které má asistenta, nebo každé dítě, které ještě nedosáhlo tří let, tak zabírá dvě místa. Takto je to legislativně nastaveno. Z tohoto důvodu nejsou školky motivované brát dvouleté děti, takže čekají na jejich třetí narozeniny. Nicméně my vnímáme společenskou poptávku po raném vzdělávání dětí, které už jsou dostatečně vyspělé na to, aby mohly nastoupit do školkového režimu,“ vysvětluje náměstek primátora Viktor Tichák z koalice ProOlomouc a Piráti.

Vizualizace přestavby málo využívaného pavilonu H Výstaviště Flora pro dvě dětské skupiny
Vizualizace přestavby málo využívaného pavilonu H Výstaviště Flora pro dvě dětské skupiny

Město Olomouc zřizuje dvě dětské skupiny. 35 míst ale nestačí. „U rodičů, kteří mají děti ve věku od jednoho do tří let, je obrovský a zatím neuspokojený zájem o ať už kompletní nebo částečně zabezpečenou péči o dítě v nějakém zařízení,“ potvrzuje vedoucí sociálního odboru olomouckého magistrátu Michal Majer.

Nové zázemí pro děti v Holici 

A tak město využije dotace na vybudování zázemí pro novou dětskou skupinu v okrajové čtvrti Holice. „Pokud to půjde dobře, tak by se už během příštího roku měla realizovat úprava objektu v majetku města Olomouce. Měla by tam být zbrusu nová dětská skupina pro 12 dětí,“ dodává Majer. Doplnit další místa by měla zmíněná dětská skupina v přebudovaném výstavištním pavilonu.

V dětských skupinách zřizovaných městem platí rodiče za dítě měsíčně v plné sazba 5200 korun, případná sleva podle finanční situace je 1500 korun.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio