Zájem, zvídavost a potřeba i touha obohatit mediální prostor o kulturní publicistiku. Představujeme redaktory a redaktorky Mozaiky

11. leden 2021

Každý všední den naplňuje vysílání Mozaiky tým stálých redaktorů a redaktorek ve spolupráci s redaktory z regionálních stanic. Cílem je předat formou rozhovorů, reportáží i živých vstupů přímo z terénu, co nejširší přehled o aktuálním kulturním dění.

V současné době působí v týmu Mozaiky Tomáš Pilát, který se věnuje převážně filmu, Veronika Štefanová, která přináší reportáže a rozhovory o divadle, tanci a mapuje i kulturní politiku, Šárka Jančíková, která se primárně zaměřuje na literaturu, Daniel Jäger, jehož doménou je hudba a do vysílání stále výrazně přispívá rozhovory o výtvarném umění dlouholetý spolupracovník Mozaiky Karel Oujezdský.

Mozaiko!
Okysličuješ
Zkulturňuješ
Avizuješ
Inspiruješ
Komentuješ
A vůbec….
 
Tímhle narychlo spíchnutým akrostichem Ti přeju k Tvému výročí spoustu poučených moderátorů, inspirujících pořadů a inspirovaných posluchačů.
Ondra Klíma

V centru jejich zájmu stojí nejen divadelní, operní a filmové premiéry, vernisáže nebo knižní novinky, ale také prestižní tuzemské a mezinárodní festivaly, mezi nimi Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Svět knihy, Festival d'Avignon, Bayreuther Festspiele a mnoho dalších.

Kromě rozhovorů a reportáží připravují i rozhlasové série spojené s výročími významných uměleckých osobností, ale i o ohrožených kulturních památkách nebo neprávem opomíjených místech.

I přesto, že každý mapuje svůj obor, nezřídka se stává, že redaktoři i redaktorky přesáhnou jeho hranice a pustí se i do témat jiných, například architektonických nebo zaměřených na historii umění.

Tomáš Pilát

Redakční tým významně obohacují externí spolupracovníci – Zita Senková a Martin Krafl, kteří se zaměřují na kulturní události v německy mluvících zemích, s francouzským uměním se seznamujeme díky Marii Sýkorové a Magdaléně Rejžkové, Jaroslav Beránek přináší tipy nejen na zajímavé výstavní počiny ve Velké Británii, ale připomíná i významná výročí a literární události.

Čtěte také

Svými reportážemi a rozhovory přispívají také redaktoři zpravodajství Českého rozhlasu, hlavně z regionů. Z Olomouce Blanka Mazalová, z Brna Petr Uhlíř, z Ostravy Klára Kohutová nebo Naďa Čvančarová, z Českých Budějovic Pavla Kuchtová nebo Jan Kopřiva, z Ústí nad Labem Gabriela Hauptvogelová, z Pardubic Naďa Kubíková, z Liberce Lucie Fürstová a mnozí, mnozí další.

Na začátek vysílání Mozaiky si pamatuji především kvůli jistému zděšení manželčina dědečka, který trochu bědoval, že i na Vltavě budou zprávy...:-) Nakonec na Mozaiku uvykl a byl jí potěšen.
Já poslouchám pravidelně Vltavu a Mozaiku od roku 1999. Všem kolem říkám, že na mne musí být rádio hodné, mluvit hezky, mile a nejlépe i s hezkou češtinou. A tohle mi Vltava zprostředkovává.
Peter Pelikán

Spustit audio

Související