Zajímají se o nás víc než my o ně. Tak vidí Pavel Kosatík současné česko-slovenské vztahy

2. leden 2023

Všichni si vybavíme fotografii, která zachytila Václava Klause a Vladimíra Mečiara na zahradě vily Tugendhat. Sešli se 26. srpna 1992, aby vyjednali podmínky rozdělení československého státu. Několikahodinového rozhovoru mezi čtyřma očima se nesměli účastnit novináři a nemáme k dispozici žádný oficiální záznam jejich debaty. 

Je mi líto, že se to stalo takovým způsobem jakoby nad hlavami lidí a že vlastně žádná z těch stran nebo hnutí to neměla ve svém předvolebním programu a lidé se cítili tak trošku obelstěni.
Pavel Kosatík

Pavel Kosatík

Autor se slovenskou minulostí i současností zabývá dlouhodobě a zajímá ho, kam slovenská společnost za uplynulých třicet let dospěla. „V kulturní výměně to asi funguje nejlíp, v českých divadlech často hostují slovenští herci, podobné je to v klasické hudbě, slabší je to v literatuře, o slovenském písemnictví toho víme nejmíň, což je škoda," říká Pavel Kosatík a dodává: „Já bych rád, kdyby oni lépe porozuměli své vlastní dynamice. Slovenská společnost je rozdělená, jsou tam silné rozdíly náboženské, generační i v politice."

Jaký mají dnes Češi pohled na Slováky? A jaký Slováci na Čechy? V čem rozpad Československa oběma národům prospěl, v čem naopak ne? A dokáže si Pavel Kosatík představit, že by se obě země zase spojily? O tom mluví v rozhovoru s moderátory Mozaiky Naděždou Hávovou a Františkem Šedivým.

Spustit audio

Související