Zákaz parkování kamionů v Plzni se během pár měsíců stane realitou

5. leden 2024 17:25

Plzeň chce zakázat parkování kamionů v ulicích města. Problém představují především projíždějící auta, která na několik hodin blokují parkovací místa.

Na místě odstavených kamionů je nepořádek

Kamiony zaparkované na dlouhé hodiny u silnice na sídlišti. Takovou situaci znají například obyvatelé městské čtvrti Skvrňany v Plzni. Brzy by se ale měla stát minulostí. Město chystá plošný zákaz parkování aut nad 12 tun s výjimkou míst k tomu určených. Reaguje tak na stížnosti obyvatel, kterým vadí zvýšený hluk, nepořádek i blokování parkovacích míst. „Stále početnější skupinu tvoří tranzitující kamiony, které kolem Plzně pouze projíždějí a potřebují si splnit povinnou přestávku, přičemž na odpočívadle na dálnici nenajdou často volné místo. Pro ty se pak ulice města stávají parkovištěm na mnoho hodin, což je pochopitelně špatně,“ říká náměstek plzeňského primátora Aleš Tolar.

Na místě odstavených kamionů je nepořádek

Během pár měsíců se na všech příjezdových cestách do Plzně objeví značka signalizující, že na území města nesmí kromě míst k tomu určených parkovat auta nad 12 tun. Opatření by pak mělo vejít v platnost v polovině letošního roku. Kamiony budou moci v Plzni zastavovat jen na dobu nakládky/vykládky nebo městem pouze projíždět.

Vznikne nové záchytné parkoviště

Tiskový mluvčí Sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia Martin Felix vyjádřil obavu, zda v tomto případě město zřídí parkoviště na jiném místě, pokud totiž ne, znamenalo by to problém. Dle Aleše Tolara je v plánu vybudovat odstavné parkoviště u Domažlické třídy. K tomuto účelu už byl pronajat městský pozemek. V brzké době vznikne hlídané parkoviště pro desítky kamionů i se zázemím pro řidiče. Navíc mohou v Plzni odstavná parkoviště na svých pozemcích zřídit i soukromníci.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio