Zakázka na modernizaci hotelu Bohemia v Chrudimi míří k soudu, obžalováno je osm lidí a tři firmy

3. listopad 2015

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze podal obžalobu na osm lidí a tři firmy v souvislosti s realizací projektu modernizace Hotelu Bohemia Chrudim. Viní je z pokusu o dotační podvod a z pokusu poškozování finančních zájmů Evropské unie.

Obvinění podle státního zástupce Adama Borguly v souvislosti s realizací projektu „Rozšíření kapacit a zkvalitnění služeb Hotelu Bohemia Chrudim“ financovaného z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod uváděli nepravdivé údaje a předkládali v souvislosti s žádostí o proplacení nákladů projektu nepravdivé dokumenty.

„Tímto jednáním byla obviněnými následně také neoprávněně předložena Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod žádost o platbu ve výši 25,2 milionu korun s DPH, přičemž k jejímu vyplacení nedošlo,“ uvedl Borgula na webu zastupitelství.

Hotel Bohemia vlastnila společnost Homa holding. Na modernizaci celého komplexu dostala přes 43 milionů korun z ROP Severovýchod.

Proplácení dotace ale bylo pozastaveno, protože Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) začal prověřovat možné machinace s evropskými penězi při opravě Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem, kterou prováděl Metrostav Praha. Stejná firma prováděla i rekonstrukci hotelu Bohemia.

Homa holding od smlouvy na poskytnutí dotace odstoupil a majitel firmu i s hotelem prodal společnosti Bazcom. Hotel Bohemia je tak kvůli opravám od ledna 2013 stále mimo provoz.

autor: ČRo
Spustit audio