Žako šedý je nejčastěji chovaným papouškem. Přitom je velmi problémový

28. listopad 2017

Žako šedý může mít inteligenci až čtyřletého dítěte. Mluví velmi věcně, často pochopí smysl věty a reaguje na ni. V zajetí se dožívá kolem šedesáti let. To všechno jsou důvody, proč je právě žako šedý nejčastěji chovaným domácím papouškem. Zároveň ale patří mezi nejkomplikovanější ptáky, kteří dokážou potrápit celou rodinu.

„Žaka rozhodně nedoporučuji k chovu začátečníkům,“ říká veterinární lékařka Veronika Milerská. Žakové jsou velmi teritoriální a své hnízdo si brání. Někdy mohou být agresivní k cizím lidem, a někdy se stává, že si oblíbí jen jednoho člověka v rodině a ostatní odmítají.

„Jednou mi dokonce volala nešťastná paní, a ptala se mě, komu má dát přednost, jestli papouškovi nebo manželovi…“ popisuje veterinářka.

Změny žako nesnáší

Pokud se v rodině, kde žako žije, něco změní nebo chovatel nemá na svého svěřence už tolik času, papoušek to velmi těžce nese. Sám se začne poškozovat. Začne si vyškubávat peří, někdy dokonce až do masa, je nešťastný a skleslý. Léčba je složitá. Důležité je najít příčinu problému. Bývá to někdy i tím, že do domácnosti přibude nový člen. Kočka, pes nebo další pták, problémem může být i narození dítěte.

Častější ale je, že příčina je neznámá. Pak se to řeší různými uklidňujícími léky. Papoušci dostávají vitaminové preparáty a postřiky na peří. V tom případě se už ale neřeší příčina, ale následek.

Pro začátek korelu nebo andulku

Andulky nebo korely zaměstnají začínajícího chovatele dostatečně. Důležitá je pestrá strava včetně ovoce. „Pokud trváte na větším papouškovi, zkuste papouška královského, amazoňana nebo papouška kakadu. Ti nejsou tak psychicky labilní, ale bez péče se v žádném případě neobejdou,“ upozorňuje veterinářka Veronika Milerská.

Pozor na průvan

Slunce se dá teď v zimě nahradit UV lampou. Dobré je za slunečného dne dát papouška co nejblíž k oknu, aby se tzv. naslunil. Pozor ale na prochladnutí. Pokud papoušek prochladne v průvanu, může mít dýchací a trávicí problémy. Nemoc se projevuje tím, že sedí na bidýlku někde v koutku, je celý den načepýřený a přikrčený, a málo žere.

Papoušci a Vánoce

Každému papouškovi udělá radost nějaká hračka. Žebříček z větviček, různé kuličky navěšené na provázku, zrcátka pro mláďata, to všechno papoušci milují a žijí podle hesla: Kdo si hraje, nezlobí…

Pokud chceme papouška darovat svým dětem, měli bychom mít všechno o nich velmi pečlivě nastudované. Nový přírůstek by měl přijít do předem připravené rodiny, kde je pro něj nachystaná nejen klec a krmení, ale je zajištěná psychická podpora a hlavně dostatek času na desítky let dopředu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.