Zaměstnankyně Českých drah odmítají vinu za pád dítěte z vlaku. Dopravce zabezpečuje dveře

12. únor 2018

U Okresního soudu v Olomouci dnes stojí průvodčí a vlakvedoucí kvůli pádu dvouleté holčičky z jedoucího vlaku u Štěpánova. Hrozí jim šestileté vězení za usmrcení z nedbalosti. Obě zaměstnankyně Českých drah odmítly, že by chybovaly. Rodina zemřelého dítěte u soudu bojuje i za to, aby se podobná tragédie neopakovala. Dopravce už přijal nová opatření.

V červenci 2016 cestoval pan Matěj vlakem směrem na Prahu. Vybral si vagon pro matky s dětmi. V něm cestovalo také dvouleté děvčátko s rodinou. Žena s dětmi šla poblíž Štěpánova ve vlaku na toaletu. Dveře vagonu se v ten moment otevřely a holčička z nich vypadla ven.

„Ozval se silný křik. Dívali jsme se ven na chodbu, co se stalo, a viděli jsme tam hysterickou matku, která křičela, že jí ven ze dveří vlaku vypadlo dítě,“ popisuje pan Matěj. Dveře nebyly dovřené a podle vyšetřovatelů se rozlétly tlakem vzduchu, když jel vlak rychlostí přes 110 kilometrů v hodině. „Pokud jsou v dětském vagónu dveře na mechanické otevírání, které nejsou ani dovřené, tak si myslím, že je to špatně. I za předpokladu, že by to nebylo v dětském vagóně,“ dodává cestující.

Dopravce bezprostředně po nehodě připustil, že v Česku jezdí zhruba 700 vozů bez kontrolky bezpečného uzavření, a začal situaci řešit. „Nejviditelnější opatření, které jsme udělali po té mimořádně tragické události, je osazení vlaků, které mají ty staré dveře, světelnou signalizací, která je viditelná zvenku i zevnitř,“ uvedla mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

Pracovníci montují signalizaci postupně. Do konce tohoto roku by už ale neměly jezdit vlaky bez výstražných světel. „Zatím máme tou světelnou signalizací osazených 500 ze 700 vozů, které s těmito dveřmi jezdí. To znamená, že ještě zhruba 200 vozů chceme v tomto roce osadit,“ dodává Bezuchová.

Obžalované vlakvedoucí a průvodčí argumentují u soudu tím, že si nemohly nedovřených dveří všimnout. Vinu popírají, postupovaly prý podle předpisů a nic nezanedbaly. Rodinu zemřelého dítěte zastupuje zmocněnec Ondřej Loučka: „Rodina má zájem na tom, aby se to řádně prošetřilo, a samozřejmě má zájem na tom, aby se to neopakovalo.“

České dráhy žalobě nečelí.

autor: ahe
Spustit audio

Související