Zamilovala se do dudka. Pardubická designérka se inspiruje přírodou

5. listopad 2021

Grafická designérka Hana Krauseová je pardubickou patriotkou. Dokládají to její ilustrace, které zdobí v Turistickém informačním centru různé propagační předměty. Je také autorkou netradičního grafického zpracování půlkoně ve znaku města Pardubice.

„Původně jsem vystudovala technický design a začala jsem pracovat jako návrhářka spodního prádla ve firmě. Hodně jsem se toho naučila, a po pár letech, když přišly děti, jsem se rozhodla jít vlastní cestou, i když není vůbec jednoduchá. Momentálně mě velmi baví šití kabelek,“ říká Hana Krauseová.  

Dudek jako originální ozdoba

Práce Hany Krauseové je velmi různorodá. Začíná u ilustrací na obálkách knih, vede přes potisky na tričkách, šátcích, a končí ručně vyráběnými kabelkami a baťohy.  

„Inspiraci hledám hlavně v přírodě. Zvířata mi připadají graficky dokonalá. Pruhovaný pták s chocholkou na hlavě si přece říká o grafické zpracování. Nedávno mě opravdu velmi zaujali dudci, tak jsem si je namalovala, pak sedla k počítači a vytvořila design pro své kabelky.

Kabelka vzniká nejprve návrhem střihu, který Hana Krauseová dlouho ladí. Pak do střihu navrhne ilustraci, kterou si nechá na díly natisknout. Poté osloví profesionály tiskaře, kteří její práci kvalitně natisknou na výrobek.

„Je to zdlouhavý proces, desítky, stovky hodin práce. Proto si svých výrobků cením a mám radost, když svou originalitou dělají lidem radost,“ říká autorka.  

Umělci na trzích

Přijďte se podívat 12. prosince do Paláce v Pardubicích, kde se koná velký vánoční trh, na kterém se sejdou čeští designéři a řemeslníci. „Mám radost, když je plný sál lidí, hučí to tam jako v úle. Pokoukáte, popovídáte, ochutnáte dobroty a nakoupíte originální dárky,“ zve designérka Hana Krauseová.

Nebo můžete zavítat na Mint Market v Automatických mlýnech v Pardubicích, kde se představí čtyřicet tvůrců z celé republiky. MINT market je trh se svěží módou, šperky, designem a delikatesami. Akce se koná v sobotu 13. listopadu.

Spustit audio

Související