Zaostřeno na památky. Jak přežívají období drahých energií a vysoké inflace?

30. září 2023

Česko má nesmírně bohaté a různorodé historické dědictví. Stát oficiálně registruje desítky tisíc nemovitých památek. Mnoho z nich spravují soukromí vlastníci, jako je Václav Macháček-Rieger v Malči na Havlíčkobrodsku: „Já bych se musel stydět, kdybych to neudělal. Považuju to za svou povinnost,“ vysvětluje, proč se rozhodl zřídit na zámku muzeum svých předků Františků Palackého a Riegera, a ne třeba hotel nebo wellness centrum.

Jenže i majitelé zámků, ať už státní, nebo soukromí, žijí v ekonomické realitě: V příštím roce budeme muset zdražit vstupné, konstatuje Naďa Goryczková generální ředitelka Národního památkového ústavu, který kvůli úsporám bude muset propustit asi sto lidí.

Pan a paní Macháčkovi-Riegerovi před svým zámkem v Malči

Vstupné by se mělo průměrně zvýšit o deset procent, což podle ní představuje průměrně 20 korun na jednu vstupenku pro dospělého návštěvníka. Pevný cenový výměr by měl být zveřejněn před Vánocemi.

Jenže Národní památkový ústav je příspěvkovou organizací ministerstva kultury, a i když se jí dotkne zkrácený příspěvek na provoz, peníze na údržbu těch nejvýznamnějších památek vláda s největší pravděpodobností někde najde. Rostoucí náklady musejí také pokrýt majitelé, ať už jsou to kraje, obce, nebo soukromé osoby.

Václav Macháček-Rieger sklízí víno

Třeba v případě památek jde často o enormní náklady na energii: Když přijdete s tím, že byste si na střechu zámku dali soláry, což na jednu stranu chápeme a rozumíme tomu. Ale pro nestátní památky takový zákaz situaci neřeší, konstatuje lakonicky Vratislav Zákoutský, kastelán zámku v Loučni a současně tajemník Asociace nestátních veřejných otevřených památek.

Zavřít nebo nějak zakonzervovat památky a zpřístupnit je v lepších časech, ale není něčím, o čem by zodpovědný vlastník a správce vůbec mohli uvažovat. Tvrdí to aspoň Francesco Kinský dal Borgo, který se stará o majetek východočeské větve rodiny, které patří mimo jiné zámek Králova Koruna v Chlumci nad Cidlinou:

Francesco Kinský dal Borgo před zámkem Karlova Koruna

Pokud zrekonstruujete tu budovu a nevdechnete jí život, je to k ničemu, uvádí Francesco Kinský dal Borgo s tím, že život pro památky znamenají návštěvníci, kulturní a jiné akce, které se přímo na nich a v jejich bezprostředním okolí konají.

V tomto pořadu Zaostřeno pátrá Vít Pohanka po tom, jak se daří státním i nestátním památkám v době rostoucích nákladů a inflace.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související