Zapečený chřest s bylinkovou rýží
Suroviny:250g bylinkové rýže (rýže uvařená s bylinkami), balíček chřestu, 400g sýra typu Gouda nebo Parmazán, 1,5 dc zakysané smetany, sůl a pepř.
Postup: Chřest uvaříme do poloměkka. Připravíme si sýrovou omáčku – sýr nastrouháme najemno, 100g si dáme stranou. Do zbylého sýra zamícháme zakysanou smetanu, přidáme sůl, pepř a dobře promíchám. Vznikne nám taková hladká, polotekutá hmota. Vymažeme pekáč, rozprostřeme do něj rýži, na ni naskládáme chřest, zalijeme omáčkou a posypeme zbylým sýrem. Pečeme asi 30 minut na 180 stupňů..
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.