Zásadní změny ve vládním konsolidačním balíčku. Co přinesou úpravy daně z přidané hodnoty?

19. říjen 2023 08:11

Snížení schodku státního rozpočtu o skoro 100 miliard korun v příštím roce - to si vláda slibuje od svého plánu úspor - takzvaného konsolidačního balíčku. Úpravy se kvůli němu zřejmě dotknou více než 60 zákonů. Změní se nejspíš výše některých daní a ruší se taky část daňových výjimek. Vládní plány potvrdila Sněmovna, teď soubor zákonů zamíří do Senátu. 

Zásadní změny v konsolidačním balíčku vám postupně představíme v našem seriálu. Dnes začínáme u úprav daně z přidané hodnoty. Probereme je s redaktorkou Adélou Kavříkovou. Zatím jsme byli zvyklí, že sazby DPH máme v Česku tři - 21 procent, 15 a 10. Jak by to mělo být od ledna?
Základní - jednadvacetiprocentní - sazba zůstane. A dvě snížené se sloučí do jedné, která má nově být 12 procent. Česko se tak dostane mezi menšinu zemí Evropské unie, které mají jen jednu sníženou sazbu. Co se týče srovnání základní sazby DPH - u té je Česko v unijním středu.

Čtěte také

U čeho zřejmě daň z přidané hodnoty klesne a co by tak mohlo zlevnit?
Sníží se DPH u potravin - ze současných 15 na 12 procent. Točené pivo a balené nealkoholické nápoje se ale naopak přesunou do základní jednadvacetiprocentní sazby. A to včetně minerální a kojenecké vody. Kromě opozice to vadí i Potravinářské komoře.

„Kojenecká voda vám z kohoutku nepoteče. A je naprosto nezbytná pro řadu zejména mladých domácností. Další věc je minerální voda. Ta má jednoznačně prokázané a deklarované zdravotní blahodárné účinky,“ říká prezidentka komory Dana Večeřová.

Jaké další položky kvůli přesunu do vyšší sazby DPH nejspíš podraží?
Kadeřnické a holičské služby, opravy obuvi i kol, úklidové práce, palivové dřevo a řezané květiny. V základní sazbě DPH stále zůstávají dětské pleny a menstruační pomůcky. Sněmovní diskuze o těchto položkách by případně mohla pokračovat na ministerstvu zdravotnictví.

Čtěte také

Říká to poslanec a zpravodaj návrhu Jiří Havránek z ODS. „Nezvyšujeme zdanění menstruačních pomůcek, zůstává stejné, vždy bylo 21 procent. Od některých kolegyň zaznívalo, že je to vlastně zdravotnická pomůcka, a já nemohu říci, že s tím nesouhlasím, a že by to tedy mělo být zařazeno mezi zdravotnické pomůcky. A poté se opravdu pojďme bavit o tom, do jaké sazby to zařadit.“

Právě zdravotnické pomůcky budou po změnách ve snížené 12 procentní sazbě, stejně jako léky. U nich - podobně jako i u vodného, stočného a centrálního tepla - ale DPH oproti současnosti o dva procentní body vzroste.

A co úpravy spotřebních daní?
Alkohol zřejmě zdraží. Daň z lihu totiž v příštích dvou letech vzroste o 10 procent. Vyšší zdanění čeká i elektronické cigarety a nikotinové sáčky.

Spustit audio

Související