Zastupitelé Suchdola chtějí záruku, že palestinská ambasáda už nebude rizikem

6. únor 2014

Zastupitelé pražského Suchdola se dnes v šest večer sejdou se zástupci policie a ministerstva zahraničních věcí, aby vyhodnotili bezpečnostní situaci po lednovém výbuchu v rezidenci palestinského velvyslance. Chtějí záruku, že ambasáda nebude rizikem.

Městská část bude požadovat především důkazy o tom, že se podobný incident nebude opakovat.

„Očekáváme po policii, palestinské ambasádě a ministerstvu zahraničních věcí důkazy o tom, že bezpečnost bude zajištěna a bude se tu třeba pohybovat více policistů. A také, aby ministerstvo zahraničí zajistilo, aby diplomaté nemanipulovali s výbušninou,“ říká starosta Suchdola Petr Hejl.

Radnice už dříve poslala do Černínského paláce stížnost. V ní požadovala přemístění palestinského velvyslanectví.

„V minulosti jsme byli ujištěni právě ministerstvem zahraničních věcí, že se za 23 let na ambasádě nic závažného nestalo, že tam neprobíhají žádné lustrace automobilů a lidí v okolí ambasády, že to je standardní provoz. Ale skutečnost je opačná a bohužel dává za pravdu názorům, že všichni Palestinci jsou teroristé,“ dodává Hejl.

Na následky výbuchu trezoru zemřel na Nový rok palestinský velvyslanec Džamál al-Džamal. Policie vyloučila teroristický útok a případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti a také nedovolené ozbrojování. Při prohlídce navíc zabavila neregistrované zbraně.

autoři: nib , sib , eku
Spustit audio