Zatímco všichni kolem dědili majetky, já dědil choroby, poznamenává básník a publicista Ivo Šmoldas

6. srpen 2021

K životu i k práci přistupuje s nadhledem a humorem sobě vlastním. Nejinak dokáže mluvit i o svém zdraví. V červnu prodělal těžkou operaci a o tento svůj životní příběh se přišel podělit do Blízkých setkání. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

Loni prodělal infarkt, letos transplantaci ledviny. „Zatímco všichni kolem mě dědili majetky, já dědil choroby. V březnu mě zařadili na seznam čekatelů, tak jsem usoudil, že je čas připravovat brašničku. V noci mi zavolali, že drůbky přišly. Řekl jsem ženě, že si jedu do IKEMu  pro nádivku. Žena chtěla jet se mnou, v čemuž jsem ji zabránil, protože nevím, co by tam dělala, že by snad asistovala, nebo co,“ líčí svůj nevšední zážitek Ivo Šmoldas.

Tři ledviny vyhovují

„Od operace jsem si sliboval, že zhubnu, ale já naopak přibral. Z nemocnice jsem šel těžší o jednu ledvinu. Ona je úplně jinde, než ty, které se tam vyskytují od samotného počátku. Dali mi ji do břicha, tam prý na ni bylo místo,“ popisuje scenárista a překladatel.

Mufloni jako uvítací výbor

„Do nemocnice jsem dorazil kolem čtvrté hodiny ranní. Když jsem vystoupil z taxíku, tak na mě čekalo stádo muflonů pod záminkou, že se tam jen pasou. Doprovodili mě až k hlavnímu vchodu, protože nikdo jiný tam, nebyl. Záhy jsem ale pochopil, že nejsem žádný výjimečný případ, že to tam sekají jako Baťa cvičky.“

Do IKEMu prý jezdí rád. „Vždycky jsem tam byl spokojený a nadšený. I ten infarkt byl zábavný. Rád se tam vracím,“ uzavírá Ivo Šmoldas, který se po operaci cítí dobře a bere si z toho jen to pozitivní.

Jak probíhala rekonvalescence? Těšil se do práce? Co mu plní diář? Nezpohodlněl?

Související