Závislost si člověk uvědomí, až když je v ní, konstatuje Honza Fiala, který na základě vlastní zkušenosti s drogami pomáhá druhým

Odříkaného chleba největší krajíc, říká se. Přestože se Honza Fiala drog vždycky bál, nechal se přemluvit a vyzkoušel je v alkoholovém opojení na jedné party. Výsledek? Čtyřicet hodin bdění, návalu vzrušení, elánu a energie. „Cítil jsem obrovskou vnitřní motivaci, sílu. To prostě chcete znovu,“ vzpomíná po letech na start své cesty do pekel.

Závislost krátkodobě uleví nebo naopak krátkodobě nakopne. „Má ale dlouhodobé negativní důsledky. Navzdory těm se jí nemůžeme zbavit,“ vypráví muž, který byl devět let závislý na pervitinu. Kombinoval ho s alkoholem a marihuanou. Postupně přicházel o přátele, podváděl, zadlužil se, až skončil za mřížemi. 

Důležitá pro lidi bojujícími se závislostí je podpora rodiny. Honza Fiala měl velké štěstí, protože ta jeho ho podržela. „Odepisovali mi na dopisy z věznice, navštěvovali mě, máma mi zvedla telefon vždycky, když jsem jí volal. Prostě mi věřili,“ říká s vděkem. Zapojili se také do projektu Znovu spolu, který založil. Je určený nejen pro závislé, ale také jejich rodiny, partnery, přátelé nebo kolegy.

Honza Fiala – zakladatel projektu Znovu spolu a moderátorka Dita Vojanrová
Spustit audio