Zbabělí hrdinové aneb čtyřikrát Simona Bohatá. Takové bude dubnové Setkání s literaturou

Povídky české prozaičky Simony Bohaté nejsou veselé. A už vůbec ne milé, ba dokonce ani přívětivé. Nenajdete v nich postavu, se kterou byste se mohli ztotožnit. Nebo možná najdete, ale pak se ve vašem životě něco zřejmě nepovedlo.

Ale to znamená, že příběhy z povídkové knihy Zbabělí hrdinové se mohou týkat každého. Vždyť kdo z nás může prohlásit: můj život byl a je procházka růžovým sadem? Co jsem udělal, udělal jsem vždycky správně? Nejspíš nikdo. Jsou samozřejmě chyby, které snadno napravíme, špatné kroky, které vrátíme, ale co když to neuděláme? Co když zbaběle zůstaneme v oné hrdinsky trpitelské póze? Co když nemáme dost sil na změnu? Chybí nám příležitost, impuls, vůle, odhodlání? Pak se náš život promění v noční můru a my si toho nemusíme všimnout. Nebo nechceme.

Simona Bohatá se k hrdinům svým povídek chová nelítostně, ale přesto s nadhledem a porozuměním. Syrová dramata lidí odvedle se odehrávají na přelomu 70. a 80 let, což zesiluje jejich ponurou tragičnost. Ale Zbabělí hrdinové tu budou vždycky, jsme to přece my sami, kteří klopýtáme přes kořeny vlastních pochyb, nedostatečností a kupodivu i občasných hrdinství. Hrdinství, která velmi často spočívají jen v tom, že prostě neutečeme.

Autorka nám v každé povídce nabídne dva úhly pohledu, protože každý příběh je vyprávěn z perspektivy dvou hlavních aktérů. Kriminál na balkóně je příběhem st02.04.2024atečného Štěpána a vypočítavé Jany. Sobota na hovno vypráví o podivném životě Jardy a tápající Blance. Slunce v úplňku popisuje rozdílné utrpení dvou synů v područí matky. A Pravoúhlej život je příběhem o nehybnosti a zbytečné ztrátě iluzí pohledem Lukáše a Terezy.

Pořad Setkání s literaturou poslouchejte vždy v sobotu od 18:04 ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc. Následně po dobu čtyř týdnů zde na webu.

Spustit audio