Zbavit se obtíží po covidu je běh na dlouhou trať. Pomáhají s tím v Hamzově léčebně

4. srpen 2021

Hamzova léčebna v Luži otevřela nový program pro pacienty, kteří  bojují s dlouhodobými zdravotními problémy po prodělaném covidu-19. Postcovidový syndrom se projevuje nejrůznějšími obtížemi jako únava, poruchy paměti, výrazné bolesti kloubů a svalů, poruchy chůze, koordinace, námahová dušnost nebo stavy úzkosti a deprese. O tom všem jsme v Radioporadně mluvili s lékařkou Alenou Klapalovou.

Potíže po onemocnění vocid-19 se můžou projevit hned nebo za několik měsíců. Mohou útočit na zdraví člověka kontinuálně nebo ve vlnách. Prohlubují stávající chronický stav, nebo odstartují dosud skryté nemoci. S tím vším vám v Hamzově léčebně pomůžou. Do programu se můžete přihlásit přes svého obvodního lékaře nebo přímo kontaktovat léčebnu. Po kolečku vstupních vyšetření vám ušijí program přímo na míru.

Mozková mlha

„Mezi nejčastější syndromy patří únava. Dále pak porucha soustředění, paměti a vyjadřování. Senioři často bojují s pohybovými poruchami,“ říká Alena Klapalová. Problémů je široké spektrum. Pacienty, kteří prošli hospitalizací a těžkým průběhem nemoci, zažívají strach a úzkost.

Čtěte také

„Pokud se po prodělaném covidu necítíte více než deset dní dobře, jste více unavení než dřív, zhoršily se vám bolesti kloubů, objevují se psychické problémy, zapomínáte, navštivte svého praktického lékaře,“ radí Alena Klapalová. Své problémy nepodceňujte a nepřepínejte své síly.

V Hamzově léčebně pomáhají i těm, kteří v rámci onemocnění prodělali zápal plic. „Kontrolujeme vitální kapacitu plic a jejich saturaci kyslíkem, poskytujeme respirační terapii,“ uvádí Alena Klapalová s tím, že léčebna v Luži byla založena před 120 lety jako tuberkulózní, a tak se vlastně vrací ke svým kořenům.

Zdraví se vrací pomalu

Zvládnout post covidový stav je běh na dlouhou trať. Chce to čas a trpělivost pacienta i lékařů. „Obtíže jsou intenzivnější, efektivita léčebných metod není tak velká,“ upozorňuje Alena Klapalová.

Čtěte také

Navíc se může stát, že se vám sice podaří své obtíže zdolat, ale ony se po čase vrátí. „Druhá vlna problémů bývá slabší. Navíc pacienti už vědí, jak s tím pracovat,“ říká lékařka.

Po covidu je více než jindy dobré poslouchat rady doktorů. Nenechte se ukolébat dočasným ústupem komplikací. V tomto případě platí, nepřepínat své síly. Nehrajte si na hrdiny a raději zůstaňte v kontaktu s lékaři.

Návrat do normálu je postupný. Ano, choďte na delší procházky, pracujte na zahrádce, ale netrhejte rekordy. Co ale naopak potrénovat potřebuje, je paměť: „Hrajte pexeso, karty, čtěte dětem a vnoučatům nahlas pohádky. To všechno pomáhá,“ zdůrazňuje Alena Klapalová.

Posilujte svou imunitu

Právě imunita dostává při covidu na frak. Její posílení je nejlepší prevencí. Pracujte na své celkové kondici. „Důležité je dodržovat zdravý životní styl. Kvalitní stravování, dostatek vitamínů a minerálů, pohyb,“ doporučuje Alena Klapalová.

Spustit audio

Související