Zbytky buchet, drobečky a polámané cukroví nepatří do koše. Využijte je na výrobu sladkých kuliček

16. leden 2024

Dobrá hospodyňka pro pírko přes plot skočí a spotřebuje každý drobeček. Už jste zkusily použít to, co se třeba při pečení cukroví polámalo?

Využít můžete: nesnězené koláče, buchty, rozlámané cukroví, které byste jinak vyhodili, nepodařené sladké pečivo, případně jakékoli suché okraje korpusů.

A jednoduše z nich vyrobte sladké kuličky! K drobkům, které smícháte v míse, přidejte vlažnou vodu a další suroviny – mleté ořechy, mák, vločky, semínka, vanilkový cukr, co zbyl z obalování, a vytvarujte kuličky.

Pro dospělé strávníky můžete přidat i kapku rumu. Tato hmota se hodí i na korpus pod nepečený cheesecake, tam je ale potřeba přidat do směsi ještě máslo. Množství upravte dle potřeby tak, abyste hotovou hmotu snadno napěchovali na dno dortové formy. Ideálně tam těsto vyrovnáte dnem malé skleničky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.