Zdokumentoval Viktoriiny vodopády, říkají mu Horab. Jak v Zambii vzpomínají na Emila Holuba?

Pod slovem cestovatel si leckdo z nás představí Emila Holuba. Muže, který během svého jedenáctiletého bádání v jižní Africe nasbíral množství předmětů, prováděl přírodovědná pozorování a zkoumal etnika, se kterými se na svých cestách setkal. Holubovo muzeum v Holicích navštívila asi většina Čechů. Nakolik je ale postava Emila Holuba známa v samotné Africe? To ve městě Livingstone v Zambii zjišťoval zpravodaj Jaromír Marek.

Sem k bouřícím Viktoriiným vodopádům dorazil Emil Holub dvaadvacet let po jejich objeviteli, skotském cestovateli Davidu Livingstonovi. Právě díky vodopádům, domorodci přezdívaným „voda, která hřmí“, si tady českého cestovatele připomínají dodnes.

První mapa

„Emil Holub toužil vidět Viktoriiny vodopády a to se mu také povedlo. Byl prvním bílým Evropanem, který nakresli mapu tohoto přírodního divu.“ A ta mapa je tady... Ano, toto je mapa, kterou Holub namaloval. Je to vůbec první mapa, kterou kdo vytvořil,“ říká průvodce muzea ve městě Livingstone, ležícího nedaleko slavných vodopádů.

Čtěte také

Jméno Emila Holuba tam opravdu není neznámé a před sto let starou muzejní budovou, stojí i busta slavného krajana.

Emil Holub se narodil 7. října 1847 v Holicích, byl to nejstarší syn tamního lékaře. Chtěl cestovat po světě a tato touha ho přivedla do Afriky,“ odříkává poněkud mechanicky průvodce. Přes několikeré dobře míněné upozornění vyslovuje příjmení Holub tvrdošíjně jako Horab. 

Jeden z největších mužů

My tady v Zambii považujeme Emila Holuba za jednoho z největších mužů. Jednak proto, že zdokumentoval Viktroriiny vodopády a nakreslil jejich podrobnou mapu. Ta přispěla k jejich popularizaci. Stejně jako Holubovy knihy,“ popisuje průvodce.

Byla to právě kniha Sedm let v jižní Africe, kde byla mapa vodopádů poprvé publikována. Vodopádům je také věnován útlý 16stránkový sešit s názvem Viktoriiny vodopády: Několik stran z deníku Emila Holuba. Toto dílko je považováno za první samostatnou publikaci o vodopádech. V soutěži o největšího Čecha obsadil Holub devadesáté místo. V Zambii je ale bezesporu Čechem číslo jedna.

autoři: Jaromír Marek , agf
Spustit audio