Zdravotničtí záchranáři v Zábřehu mají nové zázemí. Díky lepší poloze budou u pacientů rychleji

16. duben 2024 13:20

V Zábřehu zahájila provoz nová základna zdravotnické záchranné služby. Záchranáři se do moderního zázemí v Postřelmovské ulici na okraji města přesunuli z nevyhovujících pronajatých prostor v areálu zábřežské interny. Díky tomu by měli zvládnout dojet za pacienty rychleji.

Nová výjezdová základna záchranné služby v Zábřehu

Záchranáři mají v nové výjezdové základně dispozici prostornou garáž, na kterou přímo navazuje moderní zázemí pro záchranáře. Oproti podmínkám v bývalé základně je to podle záchranáře Lukáše Snášela velký posun k lepšímu.

„Bylo tam málo místa, jedna náhradní sanitka musela stát venku. Taky jsme všechno museli nosit po schodech. Teď máme všechno po ruce, což je velký benefit,“ libuje si Snášel.

Nejen moderní zázemí, ale i lepší poloha

Jak doplňuje ředitelka Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Andrea Rakovičová, nová základna má navíc ideální polohu na kraji města, jen kousek od silnice I/44.

„Dosud jsme sídlili na ulici Smetanova a průjezd samotným městem trval zhruba čtyři minuty. Tím, že jsme se teď dispozičně dostali na východní stranu a jsme i blíž k výpadovce, tak ty dojezdové časy samozřejmě můžeme posunout směrem k lepšímu,“ těší Rakovičovou.

Nové výjezdové základny brzy i na dalších místech v kraji?

Nových výjezdových základen by se v příštích letech měli dočkat taky záchranáři v dalších městech v kraji.

„V letošním roce bychom chtěli v průběhu pár týdnů zahájit výstavbu takovéto moderní základny také ve Šternberku a podobnou ambici v druhé polovině roku máme v Jeseníku. Dále je pro rozpočet příštího roku připravena výstavba výjezdové základny také na severu našeho kraje v Javorníku,“ přibližuje plány pro nejbližší roky náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák z ODS.

Slavnostní otevření nové výjezdové základny záchranné služby v Zábřehu

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související