Zdražení distribučních poplatků zvýší náklady u vytápění domů i ohřevu vody elektřinou

2. únor 2024

Zvýšení distribučních poplatků v nízkém tarifu je u všech distribučních sazeb (tepelné čerpadlo, přímotop, akumulační vytápění, bojler atd.) stejné. Zamíchalo ale plány majitelů tepelných čerpadel.

Majitelům tepelných čerpadel zdražení poplatků za distribuci citelně sníží úsporu, se kterou počítali, když si ve snaze ušetřit místo plynového kotle pořídili čerpadlo. Podle energetického specialisty Václava Švába z plzeňského environmentálního poradenského centra ENVIC se o růstu distribučních poplatků vědělo předem. Jako hlavní problém vidí spíš to, že firmy nabízející tepelná čerpadla často nezohlednily spotřebu energií konkrétních domácností.

„Se svými klienty jsem řešil např. to, že u nezatepleného domu má topná voda, kterou pouští do radiátorů, poměrně vysokou teplotu. Tepelné čerpadlo tady nefunguje zdaleka tak efektivně jako u nových domů, kde jsou třeba podlahová vytápění. Tohle firmy prodávající čerpadla neřešily a bohužel, spousta lidí teď tepelné čerpadlo má, i když pro ně není příliš vhodné. Pro jiné naopak vhodné je a u nich zvednutí distribučních poplatků nehraje nijak zásadní roli,“ konstatuje odborník z ENVIC Plzeň.

Vyplatil by se místo tepelného čerpadla plynový kotel? Zvoní hrana kotlům na tuhá paliva? Jak správně hospodařit s energiemi? Poslechněte si záznam pořadu Co vás zajímá s energetickým specialistou Václavem Švábem.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.