Zdražování jídla přivádí seniory i další dospělé strávníky do školních jídelen. Zájem roste napříč celou Vysočinou

30. leden 2024 12:30

Stále víc lidí chodí jíst do školních jídelen. Zájem roste o nedotované obědy, tedy za plnou cenu. V jídlonosičích si je odnáší nejčastěji senioři, matky na mateřské nebo úředníci.

Vedoucí školních jídelen napříč Vysočinou se shodují, že objednávek je stále víc. Přičítají to i vysoké inflaci, která zdražila jídla v restauracích. Zájem stoupl meziročně asi o 20%.

Cena za oběd se pohybuje mezi 80 a 100 korunami. Podle Jiřího Krále z Asociace hotelů a restaurací je to až neférová konkurence vůči zavedeným gastropodnikům: „Třeba jenom svíčková z hovězího zadního vychází na šedesát korun v těch surovinách. Restauratér když započítá všechny náklady, tak nemůže prodávat za 100 korun. Minimálně za 150 až 200 korun, abyste pokryl náklady.“

Výkonný ředitel Asociace školních jídelen Karel Jahoda ale nedotované obědy za přímou konkurenci restaurací nepovažuje. „Přece cílová skupina restaurace nemůže být důchodce s jídlonosičem. Víceméně to využívají senioři, zaměstnanci obce, městská policie nebo i místní firma, která je blízko,“ říká.

autor: Daniel Zach
Spustit audio