Že předpověď počasí nevyšla? Meteorolog má k dispozici více vstupů, uživatel aplikace jeden, vysvětluje Münster z ČHMÚ

3. listopad 2023

Český hydrometeorologický ústav vytvořil anonymní dotazník, pomocí kterého se snaží zjistit potřeby a přání veřejnosti ohledně formulací předpovědí počasí. Podle nich pak chce vylepšit nabízené služby. Cílem je odhalit, jaké formy předpovědi lidé preferují, jaké další informace by uvítali, případně jak vylepšit stávající aplikace a výstrahy.

Meteorology také zajímá, jak veřejnost chápe stávající předpovědi, jaké informace uživatelé vyhledávají nejčastěji a jak dostupná data využívají třeba při plánování svých aktivit. Dotazník je až do konce roku dostupný na webu.

„Zajímají nás potřeby každé osoby napříč spektrem veřejnosti, abychom pomohli porozumět předpovědi každému uživateli,“ říká vedoucí prognózního oddělení brněnské pobočky ČHMÚ Petr Münster. Důležitá je podle něj především osvěta o tom, jak předpověď počasí vzniká. A to zvlášť v době, kdy prakticky každý má v mobilu předpovědní aplikaci.

Tyto aplikace totiž nemusí být vždy zcela přesné, byť umožňují zvolit i konkrétní místo, a lidé jsou pak nespokojení. „Je to proto, že aplikace zobrazují jen jeden předpovědní model. Pro meteorologa jsou ale tato data při sestavování předpovědi pouze začátkem,“ říká Münster a dodává, že meteorolog jednomu modelu apriori nevěří a porovnává různé modely v kombinaci s aktuálním vývojem počasí a svými zkušenostmi. Teprve po vyhodnocení řady vstupních dat stanovuje vývoj počasí, který nastane nejpravděpodobněji.

Spustit audio

Související