Ze staré vodárenské věže v Opavě vznikl nevšední kulturní prostor. Z cihlového komína koukají nohy

5. listopad 2023

Budova někdejší vodárenské věže postavená v roce 1892 stojí u nádraží Opava-východ a má pozoruhodný cihlový komín. Svého času sloužila k zajišťování vody pro provoz parních lokomotiv. Bez využití byla pak víc než 40 let. Potom ale prošla rekonstrukcí a dnes slouží jako kulturní centrum s názvem KUPE. V netypickém prostoru památkově chráněné věže se vznášejí sochy a do interiéru industriální stavby se vešly nejen výstavní prostory, ale i kavárna a kino.

Při příchodu do KUPE nemohou návštěvníci přehlédnout nohy trčící ze zmíněného cihlového komína. Jde o instalaci akademického sochaře Kurta Gebauera s názvem Průlet komínem. Právě Kurt Gebauer má v KUPE svoji stálou expozici. Jeho sochy najdou návštěvníci i na terase, kde je k vidění ikonický trpaslík, Klecohlavy či Trubkouni.

V sálech bývají krátkodobé výstavy, především fotografické. KUPE totiž spolupracuje s Institutem tvůrčí fotografie při Slezské univerzitě v Opavě. „Konají se tu ale i besedy, promítají filmy, hrají tu muzikanti. Za rok se tu uskuteční zhruba dvě stě akcí,“ shrnuje Vladimír Peringer, předseda obecně prospěšné společnosti Vodárenská věž Opava.

Zážitek v kavárně z projíždějícího vlaku

Nevšední je i posezení v kavárně v přízemí věže. Koleje vedou totiž přímo kolem kavárny a velkými okny je možné sledovat ruch na železnici. A když vyjíždí vlak směrem na Hradec nad Moravicí, mají návštěvníci chvílemi pocit, že míří přímo na ně.

V kavárně je také klavír věnovaný manželkou hudebního skladatele Ilji Hurníka. Na sto let starý nástroj, u kterého s manželkou cvičili, se tu stále hraje. V patře je pak zachovaná i část vybavení vodárenské věže, například původní nýtovaná nádrž na vodu, zbytky potrubí a armatur.

Zajímavé je i posezení v kavárně v přízemí věže. Koleje vedou přímo kolem kavárny

Samotná vodárenská věž má tři patra. Terasu mají návštěvníci k dispozici v letních měsících. Promítá se tam letní kino na stěnu věže. A lidé si mohou posedět i u památkově chráněného cihlového komína, který obepíná lavička. Návštěvu některé z kulturních akcí je přitom možné spojit i s prohlídkou malého železničního muzea, které je umístěno v přístavbě věže.

Spustit audio