Zelenskyj na svém evropském turné vytváří spojenectví a připravuje se tak na vstup do NATO, hodnotí analytik

7. červenec 2023

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského večer na Pražském hradě uvítal prezident Petr Pavel. Jednali spolu o budoucím členství Ukrajiny v NATO nebo o další podpoře v boji proti ruské agresi. „Z jeho tiskové konference bylo hodně cítit, že se ta jednání odehrávala v přátelské atmosféře dvou velmi blízkých spojenců, a to jak s ohledem na pomoc ČR Ukrajině, tak s vyhlídkou na další potenciál spolupráce,“ míní analytik Pavel Havlíček z Asociace pro mezinárodní otázky.

Nicméně určité rozdíly v postojích tady jsou. Když došlo na otázku, jestli by Ukrajina už příští týden na summitu NATO ve Vilniusu měla dostat pozvánku, tak prezident Zelenskyj zopakoval, že to by byl ideální případ. Ale prezident Pavel toto neřekl.

Ukrajinský prezident to samozřejmě říkat musí. Právě protože ten lobbing nejen tady v ČR, ale i do mezinárodního společenství je to, čemu se teď skutečně intenzivně věnuje v posledních několika týdnech. ČR, ale i další státy jsou mu v tom do velké míry spojenci. Na druhou stranu my jako ČR, součást Severoatlantické aliance, máme i své vlastní zájmy a to je samozřejmě udržet NATO jako akceschopnou a kredibilní instituci, která je schopná dostát svým závazkům.

Čtěte také

A bohužel kdyby se Ukrajina stala členem Severoatlantické aliance přes noc, tak by toho schopná nebyla, protože není ani kapacita, ani politická vůle jít dnes bojovat z pohledu 31 států NATO na Ukrajinu a bránit území, které je každý den zpochybňováno a narušováno ruskými údery. Toto je realita, ve které žijeme, a to je také něco, z čeho potom vycházel prezident Petr Pavel, když velmi realisticky reflektoval na to, že se Ukrajina musí stát budoucí členkou Severoatlantické aliance. Na druhou stranu až v momentě, kdy to umožní podmínky a také schopnosti Severoatlantické aliance.

Po návštěvě Česka ještě prezident Zelenskyj zavítá do Turecka. Předtím byl v bulharské Sofii. Jeho evropské turné tedy ještě není u konce, ale kdybyste ho už měl ohodnotit, nakolik je tedy úspěšné, když, jak se zdá, prezident Zelenskyj nedosáhne toho, aby příští týden Ukrajina dostala pozvánku do NATO.

Musíme si uvědomit, že toto nebudou ty čtyři státy, pravděpodobně ještě se Slovenskem, které o tom budou nakonec rozhodovat. Budou to ty velké státy ve smyslu Spojených států, ale i také poměrně zdrženlivého postoje v Německu. A to jsou státy, kde Ukrajina také dlouze lobbuje, ale ona se samozřejmě musí opírat i o své podporovatele a ty jsou právě z našeho regionu.

(...) Takže je vidět, že Zelenskyj usiluje o vybudování nových vztahů, partnerství a také získání dodatečné formy podpory například v této věci kolem nadcházejícím summitu ve Vilniusu.

Poslechněte si celý rozhovor v audiozáznamu. Moderuje Lukáš Matoška.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.