Zelený týden 2009

29. červen 2009

Minulý týden se v Bruselu uskutečnilo největší každoroční fórum pro dialog a předávání odborných zkušeností a znalostí pro ochranu životního prostředí. Zelený týden 2009 se letos konal už devátým rokem.

V prosinci má být na kodaňské konferenci dokončena nová mezinárodní dohoda o klimatu, a proto bylo právě téma změny klimatu v popředí zájmu konference Evropské komise Zelený týden 2009. Pod heslem "čas jednat a přizpůsobit se" byl Zelený týden, jakožto největší každoroční konference se zaměřením na evropskou politiku životního prostředí, věnován rozmanitým výzvám, které se týkají jak snižování emisí skleníkových plynů v EU i v celosvětovém měřítku, tak i probíhající změně klimatu. Některá zasedání se nesla také ve znamení snahy o reálnou vizi nízkouhlíkového světa v roce 2050. Na třídenní akci přijelo více než 4 000 účastníků z Evropy a jiných částí světa a hlavní projev konference byl věnován vyhlídkám nadcházející kodaňské dohody. Na úvodní tiskové konferenci hovořil evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas a český ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Audiovizuální materiál tiskového střediska EU

Premiéru pořadu Informace z EU si poslechněte dnes ve 23.00. Připravila ho Kamila Drtilová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.