Železniční modeláři v Jesenici oslavili 60. výročí klubu sestavením padesátimetrového kolejiště

25. únor 2024 09:48

Klub železničních modelářů v Jesenici u Rakovníka slaví 60 let od svého založení. Jeho členové v místní základní škole uspořádali tradiční výstavu. Stovky návštěvníků si prohlédly diplomy a medaile, které členové uznávaného klubu získali za léta činnosti doma i v zahraničí. Největší zájem byl ale o mašinky. 

Na chodbě jesenické základní školy členové klubu sestavili padesát metrů dlouhé modulové kolejiště, po kterém pod jejich taktovkou jezdila asi čtyřicítka lokomotiv a vagonů. Lépe řečeno, 35 metrů kolejiště vedlo po chodbě a 15 metrů v klubovně. Ta na stejném místě, ve stejné místnosti, funguje už od doby, kdy byla škola vybudovaná. Tedy od roku 1968.

Vedoucí žákovského kroužku modelářů Daniel Skála prozradil, jak vznikají moduly, ze kterých je kolejiště sestavené. Na každém z nich pracují většinou 3 až 4 žáci a vytvořit ho jim trvá asi měsíc. „Učí se tím zároveň přírodopis, zeměpis i techniku,“ vysvětluje. 

Návrh plánu kolejiště - tedy návaznost jednotlivých modulů - sestavil Tomáš, vnuk bývalého předsedy klubu Jiřího Berky a syn současného předsedy Petra Berky. V mašinkách „jede“ prakticky celá jejich rodina.

Na výstavu se přijel podívat i syn zakladatele klubu Vladimíra Zusky, který byl aktivním členem ještě v 91 letech. „Táta by měl radost, kdyby viděl, že klub s takovým úspěchem a nadšením stále funguje,“ poznamenal.

Spustit audio