Zemědělce v Olomouckém kraji trápí deštivé počasí. Kvůli srážkám museli přerušit žně a obávají se znehodnocení úrody

8. srpen 2023 09:45

Velké komplikace způsobilo deštivé počasí v posledních dnech zemědělcům v Olomouckém kraji. Ti, kteří nestihli ukončit žně, museli kvůli srážkám předminulý týden přerušit sklizeň obilovin. Na polích některým zůstává velká část úrody, která se navíc kvůli vlhku znehodnocuje.

„V tuto chvíli to vypadá špatně. Moc to nešustí, je to spíš tak na ždímání,“ usmívá se ironicky agronom zemědělského družstva Unčovice Tomáš Raška, který mne v dlaních obilný klas. „Obilí je značně mokré, není teď ke sklizni. Rostliny jsou těžké, mají sklon k poléhání. V klasech se objevují černě, což je choroba,“ dodává Raška.

Například u unčovického družstva je část pole posekaná, kvůli srážkám se však kombajny ke sklizni poslední dva týdny nedostaly. Čtvrtinu úrody tak sklidit nestihly. „Nemáme sklizených asi tisíc hektarů, což je asi 25 procent. S našimi možnostmi by to bylo asi o třech až čtyřech dnech, abychom byli hotoví,“ říká Raška.

Obilí je značně mokré, není teď ke sklizni. Rostliny jsou těžké, mají sklon k poléhání.
Tomáš Raška, agronom zemědělského družstva Unčovice

Žně museli přerušit třeba i v zemědělském družstvu v Kokorách na Přerovsku. Na polích tam zůstává veškerá letošní úroda pšenice a jarního ječmene. Podle předsedy družstva Vladimíra Lichnovského se s každým deštivým dnem znehodnocuje jejich kvalita. 

„Už jsem skoro přesvědčen o tom, že nebudeme mít žádný sladovnický ječmen, protože obilí začne klíčit a tím pádem má už jen krmnou kvalitu. U pšenice to bude zřejmě podobné,“ uvádí Lichnovský.

Přebytek krmných plodin

Zemědělci se tak letos budou pravděpodobně potýkat s přebytky krmných plodin. „Je to způsobeno tím, že nemáme dostatečně silnou živočišnou výrobu. Přes rok bychom tuto produkci ne úplně vhodnou pro potravinářské využití dokázali zužitkovat,“ myslí si předseda krajské agrární komory Olomouc Ivo Kasal.

V příštích dnech by už měly srážky podle meteorologů ustávat. Než se ale budou moct pěstitelé znovu pustit do sklizně, musí nechat pole vyschnout.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio