Zemědělci ochlazují stáje i v noci, vedra mohou ohrozit skot a drůbež

9. srpen 2018 09:02

Vedra můžou být nebezpečná nejen pro lidi, ale i pro dobytek a drůbež. Zemědělci proto stáje ochlazují a víc kontrolují množství vody u napajedel. U drůbeže někde hrozí dokonce i větší úhyny.

V kravíně zemědělského družstva Borovany na Českobudějovicku jedou větráky na plný výkon. „Zrovna tady máme vysokoprodukční dojnice, které dojí přes 30 litrů mléka a produkují teplo, tak to musí být eliminované a vyvětrané ven,“ říká předseda Jindřich Kořínek.

„Jak stoupá teplota, tak se postupně zapínají další a další větráky a v současné době je takové horko, že jedou 24 hodin denně,“ dodává.

V případě, že by zemědělci nechránili skot před horkem, mohlo by to mít fatální následky. „Mohlo by se objevit více zánětů u krav a různé jiné zdravotní problémy, dýchací i na srdci,“ vysvětluje zootechnik Jan Borák.

Zároveň traktor s velkou cisternou jezdí na pastvu. „Musíme zajistit dostatek vody na pití, musíme to kontrolovat několikrát denně. Když je horko, tak samozřejmě pijí až jednou tolik než normálně,“ popisuje předseda zemědělského družstva.

Nižší úroda ozimého ječmene může přinést problémy chovatelům skotu

03675720.jpeg

Menší výnosy i kvalita zrna. Taková je bilance jihočeských zemědělců na konci sklizně ozimého ječmene. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu někteří sklidí až o polovinu méně než loni, zaplatí i víc peněz za následné ošetření zrna.

Daleko horší situace než v kravíně je ale v drůbežárně. „Hlavně před vyskladněním kuřata potřebují velké proudění vzduchu a chlazení. Při teplotě 35 stupňů nám v současné době nestačí celý systém a chlazení, které tam máme. Drůbež potom trpí tepelným stresem a projevuje se to někdy i zvýšeným úhynem,“ doplňuje Jindřich Kořínek.

Vzhledem k tomu, že meteorologové předpovídají, že se tato vedra budou každým rokem opakovat, zemědělské družstvo Borovany investuje do větrací techniky několik milionů korun.

Spustit audio

Související