Zemědělci v problémech. Drahé energie a válka na Ukrajině udělaly z hnojiva nedostatkové zboží

31. březen 2022 14:15

Nedá se sehnat, a když, tak draze. Už na konci loňského roku začali mít zemědělci potíže s nedostatkem hnojiv. A situace se nezlepšila, naopak. Krizi ještě prohloubila válka na Ukrajině. Problémy se týkají i farem a podniků v Pardubickém kraji.

„Povedlo se mi v pondělí koupit dusíkaté hnojivo. Měl jsem objednané 3 tuny, dostal jsem po velkém smlouvání 2 tuny a cena je oproti jaru dvojnásobná,“ popisoval vloni na podzim svoji zkušenost soukromý zemědělec Milan Víšek z Lipiny na Chrudimsku. Tehdy výpadek na trhu způsobily turbulence v cenách energií, hlavně zemního plynu.

Ani po několika měsících se situace nezlepšila. Naopak, zmiňovaná močovina teď stojí trojnásobek. A skoro není možné hnojivo sehnat, říká předseda zemědělského družstva Agro Liboměřice Jiří Vrzáček. „Tady už není ani boj o ceny ale jestli to hnojivo vůbec bude, protože jsou firmy, které to přestaly úplně nabízet.“

Není čím hnojit

K výkyvům cen energií se přidaly problémy, které souvisí s válkou na Ukrajině. Velká část průmyslových hnojiv totiž míří do Česka právě z východu. „Hnojivo stojí v Oděse a spousta hnojiv jde z Ruska, takže to nám nenahrává do karet. Myslím si, že ta nesmyslná válka se projeví v zemědělství velkým způsobem,“ odhaduje předseda družstva.

Následky výpadku znamenají v praxi jedinou věc - když není čím, pole zůstanou neošetřená. Anebo výrazně méně, aby zůstala rezerva pro případné pokračování krize, vysvětluje Jiří Vrzáček. „Hnojíme míň, třetinově, abychom vydrželi co nejdéle, protože pokud by nám zbylo na příští jaro něco, tak bychom byli spokojeni. Aspoň něco pošetříme.“

Úspora ale v podstatě znamená ztrátu. Podnik musí počítat kvůli nedostatku hnojiv taky s nižšími výnosy, a tím pádem i nižšími tržbami.

Spustit audio

Související