Zemědělcům chybí sníh a mrazy, které by přispěly k likvidaci přemnožených hrabošů

Zemědělci na Hané z dosavadního průběhu zimy velkou radost nemají. Nedostatek srážek a teplé počasí svědčí škůdcům včetně přemnožených hrabošů. Pěstitelé se proto obávají ztrát na úrodě. O tom, že jsou oprávněné, svědčí stav některých plodin zasetých na podzim. Zemědělcům by pomohlo deštivé počasí a zvýšení hladiny spodních vod.

Se zemědělcem Romanem Koutkem jsme na okraji Olomouce. Právě na Olomoucku má svá pole a přemnožení hraboši loni zasáhli i jeho úrodu, stejně jako dalších farmářů. „Je to hlodavec úrodných polí nížin, což je zrovna Haná. Škody odhaduji na padesát až šedesát procent,“ vysvětluje Koutek.

Hraboš polní (ilustrační foto)

Velké ztráty utrpěli i v Těšeticích na Olomoucku. „Jestli jsou nějaké metodiky, které hovoří o kalamitním výskytu, které hovoří o 200 respektive 400 norách na hektar, tak my máme v průměru jednu noru na metr čtvereční, to je deset tisíc nor na hektar,“ potvrdil předseda tamního zemědělského družstva Petr Kopecký.

Snížení populace hrabošů by pomohlo deštivé počasí. „Pokud zaprší a je hodně vlhko, stoupne hladina podzemní vody, tak jim hrozí nebezpečí, že doje k podmáčení kožichu, s tím ztratí izolační podmínky, potom nejsou schopni udržet dostatek tepla a dochází k hynutí,“ tvrdí Emil Tkadlec, vedoucí katedry přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, který se na výzkum hlodavců specializuje.

„Čím vyšší hustoty jsou na podzim, tím je větší pravděpodobnost poklesu v dalším roce. Podle mého úsudku by populace měly klesnout. Těžko říct, jestli to bude koncem února nebo začátkem března,“ doplňuje Tkadlec. Ministerstvo zemědělství rozhodlo, že po posouzení inspektory budou moci farmáři na nejvíce postižených pozemcích povrchově aplikovat rodenticid. Podrobnosti povolení resort zveřejní do konce února.

autor: bas
Spustit audio