Zemřel Zdeněk Kukal. Kolegové mu říkali Belmondo české geologie

15. prosinec 2021

Jako jeden z prvních Čechů se specializoval na oceánografii a mořskou geologii. Nestor české geologie Zdeněk Kukal zemřel v neděli ve věku 89 let. Napsal desítky odborných a také populárně-vědeckých knih.

Zdeněk Kukal se zúčastnil výzkumů na Kubě, v Pobaltí nebo v Jugoslávii. V 60. a 70. letech hostoval na univerzitách v Iráku a v Kuvajtu. V arabských zemích strávil přes deset let. V rámci oceánografických expedic se plavil v Perském zálivu, Černém moři nebo Atlantickém oceánu.

Čtěte také

I s ohledem na relativně dobrodružný život, doplněný o mnoho sportovních aktivit, získal mezi některými kolegy přezdívku Belmondo české geologie.

Na Blízkém východě zkoumal například prachové bouře a to, kolik prachu skončí v moři. To také souvisí s jeho specializací, tedy výzkumem sedimentů. Z jednotlivých vrstev vědci totiž umějí vyčíst mnohé o dávné historii naší planety.

Ve vysílání Českého rozhlasu často mluvil o oceánech a mořích včetně různých hrozeb, kterým čelí, ať už šlo o ropnou skvrnu v Mexickém zálivu, znečištění plasty nebo třeba postupující okyselování a oteplování moří i umírání korálů pod vlivem změny klimatu, kterou přitom oceány zmírňují.

Čtěte také

Sepsal stovky odborných prací a desítky vědeckých ale i populárně naučných titulů včetně knih pro děti.

Zdeněk Kukal se o moře zajímal už v dětství a stejně tak ho lákaly cesty do vzdálených zemí. Četl cestopisy a knihy o moři, jak vyplývá i z jeho vyprávění pro archiv Paměti národa. Později sbíral zkameněliny mezi vápencovými skalami Prokopského údolí spolu s kamarádem Ivo Chlupáčem, který se také stal geologem.

Na začátku 90. let zasedal v Radě vlády České republiky pro výzkum a vývoj a mezi roky 1992 až 1997 byl ředitelem České geologické služby, která letos v září vydala poslední knihu Zdeňka Kukala nazvanou Život mezi kameny.

Vzpomínku na významného muže připravil Štěpán Sedláček.

autor: Štěpán Sedláček
Spustit audio

Související