Žena, která vychází o půlnoci z obrazu a hledá své zazděné dítě

24. listopad 2023

V nepomuckém městském muzeu je k vidění obraz, k němuž se váže děsivá legenda. Z obrazu z roku 1769 shlíží na návštěvníky muzea zelenohorská hraběnka Marie Dominika z Martinic oděná do jeptišského šatu. Podle pověsti měla z obrazu noc co noc vycházet a hledat své zazděné dítě.

K obrazu se váže děsivá legenda

„Podle pověsti se v mládí měla zamilovat do místního myslivce a porodit mu malého synka. Její pyšný otec ale neunesl potupu, kterou mu jeho dcera způsobila, a tak měl nebohé dítko nechat zaživa zazdít za krbem, který se dodnes nachází v tzv. Černém salonu zámku Zelená Hora,“ uvedl místostarosta města Nepomuk Pavel Motejzík.

Když mladá dívka nalezla svého milého myslivce v lese oběšeného, vstoupila dle legendy do kláštera ve Vídni. Odtud pak měla vládnout zelenohorskému panství po dobu 50 let a už nikdy víc se na zámek nevrátila.

„Bezesporu je to strašný příběh, ale ještě strašnější je, že hraběnka po své smrti vylézala údajně každou noc o půlnoci z obrazu, bloudila po zámku Zelená Hora a snažila se najít své dítě. K tomu se váže pověst, že Zelená Hora má svoji Černou paní,“ řekla Svatoslava Kožíková z nepomuckého městského muzea.

Jak se to má s děsivou legendou a údajným strašením Marie Dominiky dnes, a jak to zřejmě bylo ve skutečnosti? To se dozvíte v reportáži.

Spustit audio