Žij každý den jako svůj poslední. Ale kdo na to má energii? Seriálový hit One Day je především kniha

10. duben 2024

„Knížky spojují lidi,“ říká webeditorka Radia Wave a knižní instagramerka Klára Nováková. A má pravdu. Proč? To rozebírají s Evou v Litu s pomocí románu Jeden den, který je předlohou seriálového hitu na Netflixu.

Emma a Dexter se seznámí na konci vysoké školy. Skoro spolu stráví noc a stanou se z nich nejlepší přátelé. Jejich následujících dvacet let sledujeme optikou jednoho dne –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 15. července.

To je základní zápletka knihy i obou adaptací –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ filmové i seriálové. Všechna tři provedení se svým způsobem stala hitem. „I když nejsem velký fanda romantických příběhů, tady jsem to žrala od začátku do konce,“ říká o knize z roku 2009 a filmu z roku 2011 Klára. „Z té seriálové verze tak nadšená nejsem, jako všichni ostatní,“ dodává.

Eva Soukeníková a Klára Nováková

Právě seriál je ale hitem nejen streamovací platformy, ale i sociálních sítí. Třeba na TikToku se u seriálu Jeden den hodně brečí. Do příběhu totiž zasáhne dost zásadní dějový zvrat.

Kniha, film i seriál ale zdaleka nejsou jen o vztahu Emmy a Dextera. Přibližují i třídní rozdíly Velké Británie, hledání smyslu života, boj s vlastními ambicemi i vyrovnávání se smrtí blízkého člověka.

Proč Klára nemusí seriálovou verzi? Jaké ohlasy měl film, jaké seriál a proč je stejně nejlepší kniha? A z jakých důvodů se s odstupem času vystavění příběhu Evě vlastně vůbec nelíbí? Pusťte si novou epizodu podcastu Lit.

Spustit audio